Working woman – dinsdag 19 november

De 30-jarige Orna is gelukkig getrouwd en woont in Jeruzalem. Ze heeft thuis de handen vol met de zorg voor haar drie jonge kinderen.
Haar man heeft net een restaurant geopend en financieel hebben ze het niet breed, daarom besluit ze om opnieuw te gaan werken. Als ze de kans krijgt op een baan bij een projectontwikkelaar, grijpt Orna die met beide handen. Al gauw valt ze op bij haar baas, krijgt ze promotie en een bonus.
De film, waarin de regisseur langzaam de spanning weet op te bouwen, vertelt het verhaal op een directe, registrerende manier, klaar en helder, met een topvertolking van Liron Ben Shlush als de vrouw die dreigt te bezwijken.
Michal Aviad maakte altijd al films over vrouwen. Aanvankelijk alleen documentaires, zoals ‘The Women Next Door’ over de vrouwelijke perceptie op militair geweld of ‘Ever Shot Anyone?’ .
Met haar tweede fictiefilm ‘Working Woman’ richt ze zich nu op seksuele intimidatie op de werkvloer. Een onderwerp dat door ‘het geval’ Harvey Weinstein gemakkelijk wordt afgedaan als iets dat voornamelijk in de entertainmentindustrie plaatsvindt, maar Aviads eerste plannen voor deze film stammen al van ver voor die onthullingen. Ze begon eraan in 2012; iedere dag hoorde ze er namelijk wel iets over van vrouwen uit verschillende werkgebieden. En waar de traditie onder eerdere generaties was om er maar niet over te praten, is het verschil hooguit dat de huidige generatie er ruchtbaarheid aan geeft.
Elk personage in haar film vertegenwoordigt op zijn of haar manier het systeem waarin we met z’n allen gevangen zitten, zegt Aviad. Zowel mannen als vrouwen hebben volgens haar veel te winnen bij een goed gesprek.

Israël 2018
Regie: Michal Aviad
Acteurs: Liron Ben-Schlush, Menashe Noy, Oshri Cohen
Genre: drama
Duur: 93 min.