De Patrick – woensdag 13 november

Patrick woont samen met zijn ouders op een naturistencamping. Wanneer zijn vader sterft, krijgt hij de leiding over de camping. Maar Patrick heeft andere zorgen: hij is zijn favoriete hamer kwijt. De vaste bewoners willen dat Patrick iets met zijn leven doet, maar Patrick moet en zal zijn hamer terugvinden.
Regisseur Tim Mielants stopt zijn opgedane ervaring in het buitenland in een atypisch maar diepgaand verhaal. Hij geeft Kevin Janssens daarmee ook een van zijn beste rollen. Kevin Janssens creëert een onvergetelijk personage en onderging daarvoor een weergaloze metamorfose. Patrick is een zwijgzame, verlegen dikkerd.
Ieder moment is echter voelbaar dat de hoofdacteur zijn personage begrijpt.
‘De Patrick’ speelt zich af op een naturistencamping in 1985.
Dat levert vaak geestige momenten op, zoals wanneer de bon ton van de camping toch een polootje over hun schouders draperen. Maar het is gewoon een deel van het verhaal, amper seksueel getint, en na een tijd merk je het bijna niet meer.
‘De Patrick’ is ook subliem in beeld gebracht. De camera beweegt vindingrijk door de actie en tal van scènes winnen aan kracht door de beeldvoering. D.o.p. Frank Van den Eeden kiest voor oker en sepia, ten dienste van het vele hout in de decors en locaties. Dat zorgt voor warme beelden, die iets nostalgisch uitstralen – de film lijkt zich af te spelen in een tijd toen de Ardennen nog een zekere exotische uitstraling hadden – maar tegelijk ook iets bevreemdend oproepen.
Veel origineler dan ‘De Patrick’ vind je ze niet in Vlaanderen. Het regiedebuut van Tim Mielants is een heerlijk aparte adamskostuumfilm over rouw en de zin van het leven, vol visuele humor en tragiek.
Uit een interview met Tim Mielants: In mijn middelbareschoolcarrière zeiden leraars vaak: “Als je gelukkig wil worden, moet je ambitie hebben. Als je iemand wil worden, moet je studeren, carrière maken. Dat is de enige manier om gelukkig te worden.” En ik was altijd aangetrokken door de klusjesmannen of de mannen die de lijnen trokken op een voetbalveld. Ik vond dat zij de mensen leken die gelukkig waren met wie ze zijn. Zij moeten niet de droom van andere mensen dromen. Zij hadden een soort rust over hen.

België 2019
Regie: Tim Mielants
Acteurs: Kevin Janssens, Hannah Hoekstra, Pierre Bokma , Bouli Lanners, Josse De Pauw, Jemaine Clement, Jan Bijvoet, Katelijne Damen, Ariane Van Vliet Frank Vercruysse. …
Genre: tragikomedie
Duur: 97 minuten