Once upon a time … in Hollywood – dinsdag 5 november

Leonardo DiCaprio en Brad Pitt schitteren als Butch Cassidy & The Sundance Kid-achtige vrienden in een evocatie van de jaren zestig vol filmknipogen.
Quentin Tarantino schetst in zijn negende film een tragikomisch portret van het einde van het oude Hollywood, aan de hand van een verhaal van een acteur die in 1969 een nieuwe buur krijgt: de later door volgelingen van Charles Manson vermoorde Sharon Tate.
Dit is geen film over Charles Manson; we vangen wel een glimp op van het loerende gevaar, maar deze film wil voornamelijk plezier beleven met ‘coole’ personages.
De film speelt zich af in de vage zone tussen fictie en realiteit.
Acteur Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) en stuntman Cliff Booth (Brad Pitt) hebben nooit bestaan, maar zijn wel gebaseerd op acteurs die echt bestaan of bestaan hebben zoals bv.: Steve McQueen, Clint Eastwood, Burt Reynolds en vele anderen die Tarantino in zijn jeugd zag acteren. Margot Robbie acteert schitterend als Sharon Tate, die bijna de hele film lang alleen maar op een roze wolk leeft. Vooral de kleinere bijrolletjes kleuren de film, o.a. de dreigende Dakota Fanning en de voor haar leeftijd veel te wijze Sarah Margaret Qualley (dochter van Andie MacDowell ) maken indruk.
Eigenlijk is het wonderlijk dat ‘Once Upon a Time… in Hollywood’ de eerste film is van Tarantino die zich volledig in de filmwereld afspeelt.
De film bevat een aangename onderstroom van weemoed over het verstrijken van de tijd. Wat betekent het om ouder te worden, in een wereld die alleen de jeugd hoog in het vaandel heeft staan?
Tarantino heeft als filmmaker nooit volwassen willen zijn. Zijn ongeremde jongensachtigheid is juist zijn handelsmerk. Maar zelfs hij kan niet ontkennen dat de tijd onherroepelijk doortikt.
Deze film is misschien wel de meest toegankelijke van al zijn films en spreekt een zo breed mogelijk publiek aan. Het geweld is minimaal maar wel explosief en beperkt zich tot 10 minuten en de dialogen zijn ook korter dan wat je normaal zou kunnen verwachten.
De film is uitstekend entertainment!

USA / UK / China 2019
Regie: Quentin Tarantino
Acteurs:Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie
Genre: actie, tragikomedie
Duur: 2 uur 41 min.