Queen of hearts – dinsdag 3 december

Anne is een succesvolle advocaat en woont met haar man Peter en hun tweelingdochters in een grote, strak vormgegeven villa in het bos.
Op het eerste gezicht vormen ze een gelukkig, tevreden gezin. Maar wanneer de zeventienjarige Gustav – een zoon van Peter uit een eerder huwelijk – bij hen komt wonen slaat al snel de chaos toe. De komst van de jonge, opstandige Gustav maakt namelijk gevoelens bij Anne los die ze al lang vergeten was.
Deze film gaat over macht, seksualiteit, leugens en familiegeheimen. Anne wordt gespeeld door de 47-jarige Deense Trine Dyrholm, bekend van onder meer Oscarwinnaar ‘In a Better World’ en de tv-serie ‘The Legacy’. Ze zorgt ervoor dat de film aankomt als een keiharde stomp in de maag. Eindeloos fascinerend – en diep tragisch – is het om toe te kijken hoe ze zich steeds dieper in de nesten werkt.
Ze werd al in een vroeg stadium door regisseur El-Toukhy voor de rol van Anne gevraagd en was nauw betrokken bij het ontwikkelen van het personage.
(bron vpro) Aan de telefoon vanuit Kopenhagen legt Dyrholm uit hoe dat in zijn werk ging. ‘Ik kreeg elke nieuwe versie van het script te lezen en daar spraken we dan over. En ook tijdens de langdurige repetities die we hadden voor we aan de opnamen begonnen, is er nog veel aan het script gewijzigd.’ Hoe helpt zo’n lange voorbereiding bij het uiteindelijke acteren?
Dyrholm: ‘Je kunt gewoon eerder met je werk beginnen. Meestal kan ik me pas een maand voor ik begin met draaien op een rol voorbereiden, nu was ik al veel eerder bezig. En daardoor had ik een veel beter beeld van Anne.’ Het belangrijkste voor ons was dat Annes handelingen niet te berekenend mochten zijn. Want wanneer ze bewust handelt creëert dat afstand. En wij wilden juist dat de kijker net als Anne overvallen wordt door haar impulsieve beslissingen. Keuzes waar je het lang niet altijd mee eens kan zijn. Zeker niet naarmate we dichter bij het einde van de film komen. Maar zelfs dan hoop ik nog dat de kijker voelt dat Annes beslissingen zijn genomen

Denemarken 2019
Regie: May el-Toukhy
Acteurs: Trine Dyrholm, Magnus Krepper, Gustav Lindh
Genre: drama
Duur: 2 uur 7 min.