Woman talking – dinsdag 21 november – 16:00 en 20:15

Een groep vrouwen uit een afgezonderde gemeenschap heeft wat te bespreken. Voor wie het precies wil weten: het gaat om de Mennonieten: een doopsgezinde stroming met Nederlandse roots.
Dat doen ze op een moment dat hun mannen afwezig zijn. Want ze zijn er achter gekomen dat een aantal onder hen verdoofd en verkracht zijn door mannen uit de eigen gemeenschap.
De dames hebben drie keuzes : alles bij het oude laten, blijven vechten of vluchten. Het gaat al snel tussen de laatste twee opties en daar komt flink wat discussie aan te pas. De enige man in hun midden is leraar August die dienst doet als notulist. De vrouwen zijn ongeletterd en hierdoor nog afhankelijker van de mannen in hun gemeenschap.
Het is een moeizaam gesprek, want ze behoren tot drie verschillende generaties en ieders interpretatie van hun geloofsovertuiging leidt tot zeer verschillende houdingen.
De film is gebaseerd op het boek van Miriam Toews, dat dan weer geïnspireerd is op een daadwerkelijk voorval binnen een geloofsgemeenschap in Bolivië.
Visueel houdt Polley het erg sober, maar de diepgang van de gesprekken en de gespannen sfeer houden de kijker bij de les.
En met Rooney Mara, Jessie Buckley en Frances McDormand in de cast boeit sowieso elk woord.
Het is een aangrijpende, relevante film over machtsmisbruik en de verhouding tussen seksen, maar tegelijk een ode aan vrouwelijke veerkracht en verbondenheid.
De film kreeg de Oscar voor Beste Bewerkte Scenario en de Golden Globe voor Beste script.

Verenigde Staten  2022
Regie
: Sarah Polley
Cast: Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley, Frances McDormand, Judith Ivey, Sheila McCarthy, Ben Whishaw
Genre: drama
Duur: 1 uur 44 min.
Gesproken taal:
Engels en Duits

Trailer