Oppenheimer – dinsdag 28 november – 16:00 en 20:15

We maken kennis met de natuurkundige Robert Oppenheimer die de leiding krijgt over een geheime operatie die tot de ontwikkeling van de atoombom zal leiden. De militaire bemoeienissen bemoeilijken zijn werk en zijn vroegere communistische sympathieën, maken dat ook de FBI hem in het oog houdt.
Een verhoor waarin Oppenheimer zich moet verdedigen tegen landverraad en zijn veiligheidsstatus in twijfel wordt getrokken, vormt een kaderverhaal.
De protagonist leeft in onrust: naast de beschuldigingen en zijn liefdessperikelen, moet hij ook onder ogen zien wat zijn uitvinding veroorzaakt heeft.
De lat ligt hoog voor de kijker. De ambitieuze vertelling switcht voortdurend tussen heden en verleden, laat ons kennismaken met talloze figuren en strooit kwistig met technisch-wetenschappelijke termen.
Gaandeweg raak je toch meegesleept en zeker op het moment waarop de atoombom vorm begint te krijgen.
Componist Ludwig Göransson’s muzikale benadering is zeer passend.
Ook zorgt de grandioze cast voor een sterke beleving.
Voor Cillian Murphy is dit zowat zijn grootste rol tot nog toe en hij brengt het er schitterend vanaf. Emily Blunt was nooit beter, Robert Downey Jr. is op zijn best, Florence Pugh maakt beslist indruk.
Maar Christopher Nolan is uiteindelijk degene die aan de touwtjes trekt. Hoe hij verhaal, beeld en geluid meesterlijk combineert tot een meeslepende, bij momenten overdonderende film, toont nogmaals aan dat hij zich de koning van de intelligente blockbuster mag noemen.

Verenigde Staten 2023
Regie
: Christopher Nolan
Cast: Cillian Murphy, Robert Downey Jr., Matt Damon, Emily Blunt, Josh Hartnett, Florence Pugh, Jason Clarke, Benny Safdie, Alden Ehrenreich, Kenneth Branagh, Tom Conti, Matthew Modine, David Krumholtz, Dane DeHaan, Rami Malek, Gary Oldman, Casey Affleck, David Dastmalchian
Genre: drama
Duur:  3 uur
Gesproken taal: Engels

Trailer