The whale – dinsdag 5 december – 16:00 en 20:15

Charlie is een online leraar literatuur met een grote liefde voor Herman Melvilles ‘Moby Dick’, waar de titel naar verwijst.
Zijn studenten weten niet hoe hij eruitziet, omdat Charlie zich schaamt voor zijn lichamelijke voorkomen. Dat hij zijn uiterlijk niet kan laten zien wijt hij aan een technisch mankement.
De leraar leidt een teruggetrokken leven, waarbij hij eigenlijk vooral bezoek krijgt van vriendin Liz, die zich grote zorgen over zijn gezondheid maakt.
Jaren geleden, voor zijn eetverslaving haar intrede deed, zag Charlie’s leven er compleet anders uit.
Als dochter Ellie na acht jaar weer op de stoep staat, komt zijn leven compleet op zijn kop te staan.
Zwaarlijvigheid is in deze film niet het probleem, wel een symptoom: Charlies lijf is een afspiegeling van de berg schuld en pijn die hij meesleurt. Eten is tegelijk een medicijn, en een manier om zichzelf calorie per calorie uit zijn lijden te verlossen. Een trage vorm van zelfdoding, door middel van pizza’s en emmers gefrituurde kip.
Darren Aronofsky kennen we van topfilms zoals ‘Pi’ , ‘Black Swan’ en ‘Requiem for a dream’. Wat vooral bij blijft, is de enorme empathie die Aronofsky opwekt voor een personage dat bij iedereen weerzin oproept.
De film laat op excellente wijze het besef indalen dat elke lichamelijke of geestelijke toestand een achtergrond en een verhaal heeft.
Hij is bovendien oprecht in toon en emotie.
‘The Whale’ maakt bovendien duidelijk dat Fraser een getalenteerd acteur is die meer kan dan hem in eerdere rollen is gegund.
Vooral dankzij hem wordt Charlie een geloofwaardig personage.
Hij kreeg de Oscar voor beste mannelijke rol.

Verenigde Staten 2022
Regie: Darren Aronofsky
Cast: Brendan Fraser, Sadie Sink,  Ty Simpkins, Hong Chau, Samantha Morton …
Genre: drama
Duur:
1 uur 57 min.
Gesproken taal: Engels

Trailer