Aftersun – dinsdag 12 december – 16:00 en 20:15

Een volwassen vrouw probeert te begrijpen wie haar vader echt was, aan de hand van videobeelden van een vakantie in Turkije.
Calum is een man van weinig woorden. Hij probeert wel zijn dochter de tijd van haar leven te bezorgen.
Het elfjarige meisje, dat tijdens het jaar bij haar moeder woont, beleeft haar eerste zomer op weg naar volwassenheid.
‘Aftersun’ lijkt aanvankelijk een warme trip naar het verleden met een videobandje dat op familiefeesten kan worden bovengehaald om samen gezellig naar te kijken. Maar gaandeweg begint er iets te schuren.
Bijna geruisloos verschuift het vertelstandpunt. Eerst zien we Calum enkel in het gezelschap van zijn vrolijke dochtertje en dus gefilterd door haar liefhebbende blik. Maar steeds meer komt hij ook alleen en dus objectiever in beeld. Op deze momenten schemert er een duisternis in zijn ogen. Een geheime zwaarte die Sophie op dat moment nog niet kan, niet mag zien. Volstaat de aftersun die ze elke avond zorgvuldig in haar vaders vel masseert om zijn innerlijke wonden te milderen?
De Schotse regisseur Charlotte Wells debuteert verpletterend met ‘Aftersun’. Hoe persoonlijk het verhaal voor haar ook is, toch kan het voor velen herkenbaar zijn. Echt schitterend hoe zij steevast in beelden vertelt, enkel het hoogst noodzakelijke meegeeft en de kijker zelf de rest laat inkleuren. Met subtiele toetsen drijft zij de emotionele spanning steeds verder op.
Paul Mescal bewees in de dramaserie ‘Normal People’ al dat hij een ster is in het vertolken van introverte personages met onderdrukte emoties. Hij kreeg terecht een Oscar-nominatie voor deze hartverscheurende rol. De jonge Frankie Corio acteert voor het eerst in een speelfilm en doet dit perfect.
‘Aftersun’ is een film over pijn, maar laat ook zien hoe warme herinneringen open wonden weer kunnen helen.

Verenigd Koninkrijk 2022
Regie:
Charlotte Wells
Cast: Paul Mescal, Frankie Corio, Celia Rowlson-Hall …
Genre: drama
Duur: 1 uur 42 min.
Gesproken taal: Engels

Trailer