Anatomie d’une chute – dinsdag 19 december – 20:15

Er ligt een lijk naast een chalet in Frankrijk. Is de man gevallen of heeft iemand hem geduwd? Twee mensen waren in de buurt: zijn vrouw Sandra en Daniel, hun zoontje. De eerste heeft echter niets gehoord of gezien, de tweede is visueel gehandicapt. De politie begint Sandra meer en meer in het vizier te nemen als mogelijke moordenares. Maar wat is haar motief?
Justine Triet wil in de eerste plaats een efficiënt en origineel drama brengen waarbij ze diep graaft in de psyche van een vrouw en moeder. Wanneer je als toeschouwer meer details krijgt over de valpartij en begint te twijfelen – of juist niet – aan Sandra’s onschuld, verschuift de focus naar de band tussen het koppel. Hoe eerlijk was Sandra? Of was het juist haar man die haar het leven onmogelijk maakte?
Het ganse privéleven van de protagonist wordt in de rechtbank blootgelegd. Sandra’s minder leuke of verborgen kanten worden gebruikt door openbare aanklagers die hun uiterste best doen om haar zo zwart mogelijk te maken.
En de verdachte bevindt zich duidelijk in een niet al te gunstige positie. Zeker wanneer ze de voertaal van de rechtbank niet honderd procent machtig is en niet bepaald sympathiek overkomt.
De Duitse Sandra Hüller schittert in deze mysterieuze hoofdrol. Haar weerbarstige vertolking voegt een extra laag toe aan het verhaal. Haar jonge tegenspeler Milo Machado Graner is zo mogelijk nog indrukwekkender.
‘Anatomie d’Une Chute’ is een nagenoeg perfecte film waarin, zonder uitzondering, weergaloos en geloofwaardig geacteerd wordt. De tweeënhalf uur vliegen voorbij en hoewel het rechtbankdrama al een cliché op zichzelf geworden is, fietst de regisseuse gezwind om elk van die clichés heen. Hoe langer deze film duurt, hoe beter hij wordt. En hoe langer je kijkt, hoe meer deze prent onder je vel zal kruipen.

Frankrijk 2023
Regie:
Justine Triet
Cast:  Sandra Hüller, Swann Arlaud, Antoine Reinartz, Milo Machado Graner
Genre: drama , thriller
Duur: 2 uur 30 min.
Gesproken talen: Frans, Engels, Duits

Trailer