West side story – dinsdag 19 april – 16:00 en 20:15

‘West Side Story’ speelt zich af in New York in 1957 en vertelt een klassiek verhaal van hevige rivaliteit tussen twee straatbendes met verschillende etnische achtergronden, de Jets en de Sharks.
De groeiende liefde tussen Maria en Tony staat centraal in de film.
Het is belangrijk te vermelden dat Spielbergs versie geen remake is van de oorspronkelijke film. De filmmaker nam bewust de theatermusical als uitgangspunt.
Ook de Latijns-Amerikaanse cast krijgt een veel grotere rol. Er wordt heel veel Spaans gesproken en het was Spielbergs uitdrukkelijke instructie om dit niet te ondertitelen. De context is echter voldoende om alles te begrijpen, ook als je het Spaans niet machtig bent.
De onervaren hoofdrolspeelster Rachel Zegler, een twintigjarige Colombiaans-Amerikaanse, die uit dertigduizend kandidaten de rol van Maria kreeg toebedeeld, verdient een bijzondere vermelding. Haar Maria is onafhankelijk en zelfbewust.
Het origineel kende een winkeleigenaar Doc, maar hij is in deze versie vervangen door zijn vrouw Valentina. Zij zorgt in de gedaante van de bijna negentigjarige Rita Moreno (die een Oscar won voor beste vrouwelijke bijrol in de originele film) voor onderdak voor Tony.
Iedereen in de film zet een fantastisch optreden neer, maar vooral Ariana DeBose als Anita en Mike Faist als Riff stelen elke scène waar ze in zitten.
De fameuze muziek van Leonard Bernstein werd opnieuw gearrangeerd en bewerkt maar vormt het ritmische hart van deze musicalverfilming.
Dit wordt gecompleteerd door wervelende choreografieën die werkelijk van het scherm afspatten.
Cameraman Janusz Kaminski brengt alles creatief in beeld, spelend met spiegelingen, tegenlicht, schaduwen en doorkijkjes.
Spielberg behandelt het werk van zijn voorgangers met gepast respect, maar drukt ook zijn eigen stempel. Deze remake neemt al het goede van het origineel mee en maakt verbeteringen op alle mogelijke vlakken.
Het verhaal voelt een stuk meer verbonden met elkaar. Dat komt niet alleen door ruimtelijke verbetering met betrekking tot locaties, maar ook door verhaaltechnische keuzes die alles wat meer met elkaar verbinden. Alle keuzes en gebeurtenissen in de film zijn een stuk meer genuanceerd en voelen minder abrupt dan ze in het origineel aanvoelden. De film vloeit veel natuurlijker, en alle liedjes lopen een stuk meer geleidelijk in elkaar over. Het is amper te voelen dat de film twee en een half uur duurt!

VS 2021
Regie
: Steven Spielberg
Acteurs:
Ansel Elgort, Rachel Zegler, Ariane DeBose, David Alvarez, Mike Faist, Rita Moreno, Josh Andrés Rivera, Corey Stoll, Brian d’Arcy James, Iris Menas, Mike Iveson, Jamila Velazquez…
Genre: drama, musical
Duur: 2 uur 36 min.
Gesproken taal: Engels, Spaans

Trailer