Riders of justice – dinsdag 26 april – 20:15

In de geweldige zwarte komedie ‘Riders of Justice’ hangen een treinongeluk, een broodje, een gestolen fiets en een ontslag allemaal met elkaar samen.
Hoe het verband juist is en of er ook niet zoiets bestaat als toeval, wordt stukje bij beetje duidelijk in het uiterst slimme verhaal van de Deense regisseur en scenarist Anders Thomas Jensen. (Adam’s Apples 2005!).
Markus verloor zijn vrouw bij het eerdergenoemde treinongeluk. Hij weet niet hoe hij moet omgaan met het verlies en slaagt er al helemaal niet in zijn tienerdochter Mathilde te steunen. Hulp komt er uit een onverwachte hoek.
Regisseur Anders Thomas Jensen snijdt tussen alle gekte door, ook serieuze thema’s aan. Hij heeft echt iets te melden over rouwverwerking, familiebanden en de behoefte aan betekenis.
Voor de film doet Jensen een beroep op de top op acteergebied in Denemarken.
Het drietal Nikolaj Lie Kaas, Lars Brygmann en Nicolas Bro is niet alleen veelgevraagd voor Deense televisieseries en films, maar zien we ook regelmatig terug in een internationale productie. Toch staat hun oeuvre nog in de schaduw van Mads Mikkelsen, die hier te zien is als Markus. Met een ruwe look, voorzien van een forse baard en een gemillimeterd kapsel, acteert hij opnieuw de pannen van het dak als zwijgzame veteraan.
‘Riders of Justice’ is een meesterlijke cocktail van bizarre humor en inzichtelijke psychologie.

Denemarken 2020
Regie:
Anders Thomas Jensen
Acteurs: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Andrea Heick Gadeberg, Nicolas Bro.
Genre: absurde tragikomedie
Duur:
1 uur 56 min.
Gesproken talen: Estisch, Deens, Arabisch

Trailer