Licorice pizza – dinsdag 12 april – 16:00 en 20:15

‘Ik heb het meisje gevonden waarmee ik ga trouwen!’, schreeuwt de puisterige Gary Valentine al na enkele minuten door de schoolgangen. Het is 1973, Gary is 15, en hij heeft net de tien jaar oudere Alana leren kennen. Zij lacht zijn avances weg, maar is ook gecharmeerd door zijn branie en het respect waarmee hij haar behandelt.
De plagerige chemie tussen Alana en Gary is pure filmmagie. Meer nog dan de onwaarschijnlijk hilarische situaties waarin ze samen verzeild raken, is het hun atypische band, ergens tussen vriendschap en liefde, die blijft boeien.
Paul Thomas Anderson is ondertussen uitgegroeid tot een belangrijke Amerikaanse regisseur. ‘There Will Be Blood’ kan niet meer verschillen van ‘Phantom Thread’ en die laatste lijkt bijna de tegenpool van ‘Licorice Pizza’. Maar ook ditmaal gaat het om een geïnspireerd meesterwerk. Anderson bezoekt in ‘Licorice Pizza’ – een verwijzing naar een intussen verdwenen muziekwinkelketen in L.A. en omstreken – zijn jeugd in de San Fernando Valley van de jaren zeventig.
Twee ongewone, debuterende hoofdacteurs mogen dit lieflijke schouwspel dragen. Alana Haim – van de indiepopgroep Haim, van wie een aantal video’s door Anderson werden geregisseerd – vat met elke blik het karakter van haar personage.
De energieke Cooper Hoffman maakt zijn entrée in de filmwereld langs de grote poort. Gecast worden door de regisseur die zijn betreurde vader Philip Seymour Hoffman zo veel mooie rollen geboden heeft, het weekt enig sentiment los.
De film voelt zo organisch aan dat je bijna zou vergeten hoe briljant Anderson is als acteursregisseur. Hij weet echt het maximum te halen uit zijn jonge acteurs, maar biedt ook een platform aan gevestigde waarden om kort te schitteren.
‘Licorice Pizza’ is een overheerlijke pizza, rijkelijk belegd met goede vibes, topacteurs, grillige romantiek en dikke plakken seventiesnostalgie.

Verenigde Staten 2021
Regie:
 Paul Thomas Anderson
Acteurs:
Alana Haim, Cooper Hoffman, Sean Penn, Bradley Cooper, Tom Waits…
Genre: romantisch drama, tragikomedie
Duur: 2 uur 13 min.
Gesproken talen:
Engels

Trailer