Rocks – dinsdag 5 april – 16:00 en 20:15

Shola woont in een flat in Londen met haar jongere broer Emmanuel en hun alleenstaande moeder. Deze laatste is druk en gestrest en kijkt niet om naar Shola, waardoor zij al haar vrije tijd met haar schoolvrienden doorbrengt. Op een dag komt ze thuis en merkt ze dat haar leven veranderd is: haar moeder is er niet meer. Plots staat ze er alleen voor. Shola’s bijnaam is ‘Rocks’ omdat ze een rots in de branding is voor haar vriendinnen.
Shola’s vriendinnen staan ook voor haar klaar, maar Shola heeft moeite om hun hulp te accepteren en probeert haar problemen op haar eigen manier op te lossen, met alle consequenties van dien.
Door het opgewekte spel van hoofdrolspeelster Bukky Bakray wordt het niet deprimerend. Ze is verbaal sterk en laat zich niet overal in meeslepen. Vooral de momenten waarop Rock zich over haar broertje ontfermt zijn ontroerend en hoopgevend.
Er is een groot gevoel van oprechtheid in de film zonder in overdreven sentimentele toestand te vervallen.
Het scenario voor dit sociale drama is gebaseerd op gesprekken met jongeren, ouders en zorgmedewerkers en de cast bestaat vrijwel volledig uit amateurs. Het spel van de meisjes is energiek en spontaan, bevat veel vermakelijk momenten, maar tonen boven alles hoe belangrijk die vriendschap is als middel om te ontsnappen aan de schaduwkanten van het leven.
Rocks is iemand om van te houden, daar zorgt regisseur Sarah Gavron (Suffragette, 2015) wel voor. De regisseur sluit aan bij het sociaalrealisme waar niet alleen een aantal landgenoten zoals Ken Loach en Mike Leigh furore mee maakten, maar er doemen ook vergelijkingen op met de Belgische Dardenne-broers.
De soundtrack met veel vrouwelijke rap, de speelse beeldvoering en de instagramfilters die worden gebruikt, geven de film de springerige energie die tieners eigen is.

Verenigd Koninkrijk 2019
Regie:
Sarah Gavron
Acteurs: Bukky Bakray, Kosar Ali en D’angelou Osei Kissiedu
Genre: drama
Duur:
1 uur 33 min.
Gesproken taal: Engels

Trailer