The power of the dog – dinsdag 29 maart – 20:15

‘The Power of the Dog’ speelt zich af in het Montana van 1925, waar twee eenzame broers samen een grote ranch runnen.
De oudste, Phil, leeft in adoratie voor zijn overleden mentor Bronco Henry, een haast mythische cowboy die hem stierenkloten leerde afsnijden en bergen leerde lezen.
De jongste, George, is Phils tegenpool: minder slim, maar ook minder verbitterd. Wanneer George verliefd wordt op serveuse Rose en haar samen met haar zoon Peter naar de ranch haalt, slaat Phil groen uit van jaloezie.
Een formidabele Benedict Cumberbatch speelt Phil. Dit is een sadistische man, die zich omhoog trekt door anderen naar beneden te stampen. Maar wat schuilt er achter zijn façade?
Kirsten Dunst, als schoonzuster, die eveneens gebukt gaat onder de dominantie van haar zwager, spat van het scherm in haar gekwelde machteloosheid.
De kracht van deze film is niet alleen zijn verschroeiende sensualiteit. Ook het verrassende scenario, gebaseerd op de gelijknamige roman van Thomas Savage, zet je voortdurend op het verkeerde been.
Jane Campions ‘The Power of the Dog’ is zeker het wachten waard. Sinds het dichterlijke ‘Bright Star’ uit 2009 had de Nieuw-Zeelandse regisseur, vooral gekend van ‘The piano’, immers geen speelfilm meer gedraaid. Ondertussen zat zij natuurlijk niet stil, want ze stond onder andere aan de wieg van de tv-serie ‘Top of the Lake’.
Zij won voor haar regie de Zilveren Leeuw op het filmfestival van Venetië.
Tevens mag het muzikale brein achter deze neo-western niet onbenoemd blijven. Jonny Greenwood, nog altijd vast bandlid van Radiohead, timmert al jaren aan de weg als filmcomponist. Veelal beweegt zijn muziek zich ergens tussen horror en romantiek en weet hij heel goed het rusteloze innerlijk van personages te vangen.
‘The Power of the Dog’ is geproduceerd door Netflix. Maar Campions film is cinema die het beste tot zijn recht komt op het grote doek! Zij kreeg een Oscar voor beste regie!

UK, Canada, Australië, Nieuw Zeeland 2021
Regie: Jane Campion
Acteurs: Cumberbatch, Jesse Plemons, Kirsten Dunst, Kodi Smit-McPhee …
Genre: drama
Duur: 2 uur 6 min.
Gesproken taal: Engels

Trailer