Varda par Agnès – dinsdag 28 januari

Een documentaire over de lange, rijk gevulde carrière van Agnès Varda: iemand moest er ooit een maken, dus waarom niet Agnès Varda zelf? Vlak voor haar dood (29 maart 2019) schonk de 90-jarige regisseuse ons nog ‘Varda par Agnès’: een boeiende terugblik op een groots oeuvre.
Na meer dan 65 jaar carrière vult ze moeiteloos twee uur met beeldfragmenten, inzichten, anekdotes en ludieke knipogen. Bovendien verveelt haar monoloog geen moment, daarvoor is de levenservaring te ontzagwekkend en haar zelfrelativering te onuitputtelijk.
Met ‘Varda par Agnès’ onderneemt de regisseur een nobele, finale poging een volgende generatie filmmakers te inspireren. Een spoedcursus cinécriture als het ware, een woord dat ze zelf verzon om “het geheel van keuzes tijdens het filmmaken” samen te vatten
Varda heeft lak aan chronologie en hopt vrolijk heen en terug in de tijd, geestige verbanden leggend zoals alleen zij dat kan. Ook haar beeldende commentaren toveren een glimlach op je gezicht.
De film laat zich het best omschrijven als een uitgesponnen TED Talk. Een masterclass door ‘de grootmoeder van de Franse nouvelle vague’, zoals ze wordt genoemd.
De roadtrip ‘Visages, villages’, die haar twee jaar geleden een Oscarnominatie opleverde komt ook terug aan bod.
‘Varda par Agnès’ is een fascinerende cinemales, die tevens een ontroerend zelfportret oplevert.

Frankrijk 2019
Regie: Agnes Varda
Genre: documentaire
Duur: 1 uur 55 min.