The Mustang – dinsdag 11 februari

Matthias Schoenaerts gaat opnieuw voor een zeer intense vertolking in dit gevangenisdrama.
Hij vertolkt een gewelddadige bajesklant die gedwongen wordt om in het kader van een rehabilitatieprogramma wilde mustangs te temmen.
De VS kampt namelijk met een serieus mustangprobleem. In het westen van het land lopen er zo’n 100.000 vrij rond, die door hun talrijke aanwezigheid ecosystemen vernietigen en andere diersoorten hinderen. Daarom wil de overheid een (klein) deel van de dieren een ander doel geven door hen te temmen. Daarvoor schakelen ze de gevangenissen in.
Rehabilitatieprogramma’s waarbij gevangenen mustangs temmen blijken ook een groot succes voor de mannen zelf. Onder hen zijn weinig recidivisten.
Je ziet meteen de parallellen tussen Roman en zijn paard, maar Romans karakterevolutie is fascinerend omdat ze voornamelijk tot uiting komt via de fysieke confrontaties tussen man en dier. Matthias Schoenaerts heeft maar weinig dialogen en dat is niet erg. Hij is immers op zijn best wanneer hij opgekropte gevoelens uitdrukt via zijn lichaam.
Hij heeft al heel wat interessante keuzes gemaakt in zijn carrière. In plaats van lucratieve maar magere rollen in dure producties gaat hij voor intense en complexe rollen in bescheiden projecten.
De bijdrage van de Vlaamse director of photography Ruben Impens mag ook niet onderschat worden. In de beste scènes zorgt hij voor wondermooie visuele poëzie.
Robert Redford trad hier op als peetvader, executive producer en adviseur.
‘The Mustang’ is dankzij een uitstekende cast, sfeerschepping en een genuanceerd en pakkend verhaal een mooi debuut geworden van de Franse regisseuse Laure de Clermont-Tonnerre.
Matthias Schoenaerts is genomineerd voor een Film Independent Spirit Award, voor zijn vertolking.De film zelf is ook genomineerd in de categorie Beste Debuut.
De Spirit Awards zijn zowat de Oscars van de onafhankelijke Amerikaanse cinema: alleen films met een beperkt budget komen in aanmerking. Een aanzienlijk deel van de genomineerden stoot later ook door naar de Academy Awards. Onafhankelijke films als ‘Moonlight’ en ‘Spotlight’ wonnen zelfs zowel de Spirit Award als de Oscar voor Beste Film.

Frankrijk / België 2019
Regie: Laure de Clermont-Tonnerre
Acteurs: Matthias Schoenaerts, Bruce Dern, Jason Mitchell, Josh Stewart, Noel Gugliemi, Gideon Adlon, Connie Britton…
Genre: drama
Duur: 1 uur 36 min.