The Invisible Life of Euridice Gusmao – dinsdag 15 september

Rio de Janeiro, 1950. De 18-jarige Eurídice en de twintigjarige Guida zijn onafscheidelijke zussen die nog bij hun zeer conservatieve ouders wonen.
Eurídices ideaal is een carrière als pianiste. Guida hoopt de ware liefde te vinden. Na een dramatische gebeurtenis worden ze gescheiden en gedwongen apart te leven. Terwijl ze beiden hun droom najagen, geven ze nooit de hoop op elkaar terug te vinden. Hun wederzijdse gemis, dat met de jaren alleen maar pijnlijker wordt, krijgt perfect gestalte in het voortreffelijke, doorleefde spel van de hoofdrolspelers.
Regisseur Karim Aïnouz is in Brazilië een gevestigde waarde.
In zijn adaptatie van Martha Batalha’s humoristische roman ‘A vida invisível de Eurídice Gusmão’ grijpt hij retro Rio aan voor een verhaal over vrouwen die hun weg proberen te vinden in een mannenwereld.
In ‘The Invisible Life of Eurídice Gusmão’ is het niet alleen Eurídices leven dat onzichtbaar is: het leven van alle vrouwen is onzichtbaar. Het zijn die verborgen, gecompliceerde levens en alle gevoelens die onder de oppervlak blijven die de regisseur ons wil tonen. Zelf opgegroeid in een gemeenschap vol sterke vrouwen, had hij de wens het verhaal van zijn moeder, zijn tantes en zijn oma voor het voetlicht te brengen. Want hoe moet het voor die sterke vrouwen uit zijn jeugd geweest zijn om op te groeien in de jaren vijftig van de vorige eeuw, een tijd waarin mannen nog meer de boventoon voerden? Geen haan die ernaar kraaide hoe de vrouw het huwelijk ervoer, hoe seks voor haar was…
Aïnouz, tevens beeldend kunstenaar en fotograaf, komt samen met cinematograaf Hélène Louvart visueel sterk uit de hoek met een volstrekt eigen visie. Hij kiest niet altijd het klassieke pad en verrast met een cameravoering vanuit lage hoeken of via spiegels. Hij dikt de sensualiteit aan met een hard realisme dat we vooral zien in de onverbloemde lichamelijkheid.
De film won op het Filmfestival van Cannes de hoofdprijs in de Un Certain Regard-sectie.

Brazilië 2019
Regie: Karim Aïnouz
Acteurs: Carol Duarte, Julia Stockler
Genre: drama
Duur: 2 uur 19 min.
Originele taal: Portugees

Trailer