Torpedo – dinsdag 25 februari

1941, de Tweede Wereldoorlog is in volle gang. Een groep Vlaamse verzetsstrijders krijgt een geheime opdracht. Ze moeten vanuit Belgisch-Congo met een gekaapte Duitse U-boot een lading uranium vervoeren naar New York, in de wedloop om als eerste natie een atoombom te kunnen maken (het zogenaamde Manhattanproject), zodat de Geallieerden de oorlog zullen winnen.
Deze film heeft niet zo’n groot budget als je zou denken. De snedige montage en het knappe camerawerk hoeven niet onder te doen voor de gemiddelde Hollywoodproductie en zelfs tijdens de actiescènes onder water heb je nooit het gevoel dat het een relatief goedkope film is.

Enkele reacties van kijkers (cinenews):
-Deze film deed me hard denken aan een mix van ‘Titanic’ en ‘Inglorious basterds’. Maar echt wel in de goede zin. Het deed je naar adem happen, soms lachen, verbazen en bij mij vooral: wenen.
-Sommige fragmenten zijn zeer aangrijpend, zeker als je dit bekijkt met een moederhart.
-De spanning was er van begin tot einde. Prachtig gemaakt en vooral fantastische acteurs. Vlaamse film van groot formaat!
-Mooie spannende film, drama met leuke humor erin. Echt van genoten. Een aanrader.
-Heel goede film, humor, spannend, wel soms onrealistisch maar toch heel goed.
-Heel goede film! Kritiek er op is onterecht, het is alles behalve racistisch. In die tijd was er veel racisme, en het zou vals zijn om dat te verbergen. Het verhaal ontvouwt zicht echter in een heel goede, anti-racistische boodschap. Top acteurs en top regisseur, echt een aanrader! Al mijn vrienden vonden het een van de beste filmervaringen in hun leven.
-Een van de beste Vlaamse films van de laatste jaren. Spannend en met veel humor, gewoon een top film!
-Geen moment verveling.
-Actiefilm met Hollywood allures en heel wat knappe vondsten!
-Moet je in de cinema zien!

België 2019
Regie: Sven Huybrechts
Acteurs: Koen De Bouw, Ella-June Henrard, Thure Riefenstein, Joren Seldeslachts, Gilles De Schryver, Sven De Ridder, Vic de Wachter, Robrecht Vanden Thoren, Bert Haelvoet, Stefan Perceval
Genre: actie, avontuur, historisch drama
Duur: 1 uur 42 min.