Sir – dinsdag 21 januari

De jonge weduwe Ratna werkt als huishoudster bij Ashwin, een zoon van een rijke familie uit Mumbai.
Op het eerste gezicht lijkt het leven van Ashwin perfect, maar al snel blijkt dat hij niet het leven leidt dat hij zelf zou willen.
De koppige Ratna laat zich daarentegen niet weerhouden door haar achtergrond en omgeving. Ze blijft hopen en hard werken voor een betere toekomst.
Terwijl hun werelden samenkomen en de aantrekkingskracht tussen de twee overduidelijk is, lijkt een gelijkwaardig leven samen echter niet tot de mogelijkheden te behoren.
De Indiase regisseur Rohena Gera, geboren in India en opgeleid in Amerika, heeft tevens het scenario geschreven. Omdat zij zelf worstelt met het klassensysteem in haar geboorteland, wil zij met dit eenvoudige verhaal, gebaseerd op gelijkheid en terughoudendheid, deze misstanden in India onder de aandacht brengen.
India kent zo’n veertig miljoen arbeidskrachten die werkzaam zijn in de huishoudindustrie. Voor een hongerloontje zorgen deze mensen, voornamelijk vrouwen, voor de luxe onderkomens van families uit de hogere kasten van de samenleving. Zelf moeten de werkers het zien te redden onder de vaak erbarmelijke levensomstandigheden die hun werkgevers hen te bieden hebben, zonder recht te hebben op vanzelfsprekende sociale voorzieningen. Een situatie die neigt naar moderne slavernij.
Tillotama Shome speelt Ratna met de juiste mengeling van spontaniteit, dienstbaarheid en vastberadenheid. Vivek Gomber vertolkt de introverte Ashwin; hij gaat gebukt onder de sociale druk van familie, vrienden en maatschappij.
Het is knap hoe Rohena Gera van een voorspelbaar uitgangspunt een fris en onderhoudend drama maakt. Handig schetst ze de complexe sociale verhoudingen en de ontluikende liefde tussen Ratna en Ashwin.
Het is geen Bollywood-spektakel maar een mooie, ingetogen film.

India 2018
Regie: Rohena Gera
Acteurs: Tillotama Shome, Vivek Gomber, Geetanjali Kulkarni…
Genre: drama
Duur: 1 uur 36 min.