Bastaard – dinsdag 14 januari

 

De Magritte du Cinéma 2020 (Franstalige filmprijzen) laten weten:

In de categorie voor beste Vlaamse film zijn naast “Cleo” en “De Patrick” ook “Binti” van Frederike Migom en “Bastaard” van Mathieu Mortelmans genomineerd.

Mathieu Mortelmans is een Antwerpse regisseur die met ‘Bastaard’ zijn eerste volwaardige regiedebuut maakt op het grote doek, na televisieseries zoals Gent-West, Unité 42, Vermist…
Twee jaar na de tragische dood van zijn broer staat de zeventienjarige Daan noodgedwongen aan het hoofd van een verscheurd gezin.
Omdat zijn vader veel weg is voor zijn werk, ontfermt Daan zich over zijn moeder. Haar rouwperiode lijkt niet op te houden, tot de familie de dakloze tiener Radja ontmoet.
Daans moeder ziet een kans om de leegte in te vullen en biedt de onbekende jongen onderdak aan.
Wanneer Daan merkt dat de nieuwkomer meer en meer macht krijgt over zijn moeder, onderzoekt hij Radja’s verleden.
Nieuwkomer Bjarne Devolder speelt perfect de rol van de ‘indringer’, een mysterieuze jongeman, die een magnetisch effect uitoefent op de bewoners.
Spencer Bogaert speelt de zoon, die er ook wel speciale hobbies op na houdt.
Koen De Bouw en Tine Reymer vertolken de ouders.
De film ziet er goed uit: visueel aantrekkelijk en doordacht.
Het is cinematograaf Brecht Goyvaerts die zich na ‘De Dag’ & ‘Tabula Rasa’ mocht uitleven op deze film en met zijn deskundige beelden weer uitstekend werk levert.
Jan Pepermans en Stefanie Vanheck zijn de scenaristen van de film.
‘Bastaard’ overstijgt de grenzen van zijn beperkte budget en boort volwassen thema’s aan, zoals schuldgevoelens en rouwverwerking.
Mathieu Mortelmans laat in deze dramatische thriller zien dat hij op zijn 34ste de rijpheid, de vakkennis en het lef heeft om een film te maken.

 

België 2019
Regie : Mathieu Mortelmans
Acteurs: Tine Reymer, Koen De Bouw, Spencer Bogaert, Lucas Van den Eynde, Bjarne Devolder, Cesar De Sutter, Lukas Bulteel, Arne De Tremerie, Sandrine André, Els Olaerts, Dirk Roofthooft…
Genre: psychologische thriller
Duur: 1 uur 44 min.