Portrait de la jeune fille en feu – dinsdag 7 januari

Na de film ‘Bande de filles’ over jonge, zwarte vrouwen in de Parijse banlieues, gooit Céline Sciamma het over een historische boeg.
In de vergeten schilderessen van de tweede helft van de 18de eeuw vond ze de voedingsbodem voor een verhaal over kijken en bekeken worden, vrouw zijn en verliefd worden.
Hélöise, dochter van een Italiaanse gravin, treedt uit het Benedictijnenklooster nadat haar zus is gestorven. Het familiekasteel op een eiland in Bretagne is vervallen en bijna onbewoond.
Op zoek naar voorspoed, huwelijkt de gravin haar tweede dochter uit aan een Milanese edelman.
Als kandidatuur wil ze een portret opsturen van de beeldschone Héloïse. Gekant als ze is tegen het huwelijk, weigert die echter model te staan. Na een eerste gefaalde poging wordt Marianne ingeschakeld. Haar aankomst aan de woeste Bretonse rotskust roept herinneringen op aan ‘The piano’.
In opdracht van de gravin doet ze zich voor als gezelschapsdame, terwijl ze in het geheim aan het portret werkt. Voor Marianne zit er niets anders op dan Heloïse uiterst nauwkeurig te observeren, stiekem te schetsen en op basis daarvan het gevraagde portret te maken.
Maar terwijl Marianne elk detail van Heloïse in haar gedachten opneemt, kijkt Heloïse ook naar Marianne…
Het verhaal wordt vooral door de ogen van de kunstenares verteld. Het zijn haar herinneringen.
Dit is één van die zeldzame films waaraan werkelijk élk detail klopt: het fantastische, sensuele spel van onderdrukte passie tussen Adèle Haenel en Noémie Merlant, de geweldige dialogen, de perfecte beeldregie, de trefzekere opbouw, de spaarzame maar juist gekozen muziek…
Céline Sciamma demonstreert met deze film haar maturiteit en veelzijdigheid: Dit is een zeldzame kostuumfilm die bruist en ademt.
‘Portrait de la jeune fille en feu’ werd genomineerd voor de Gouden Palm op de recentste editie van het filmfestival van Cannes en won er de prijs voor beste scenario en de Queer Palm.

Frankrijk 2019
Regie: Céline Sciamma
Acteurs: Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami, Valeria Golino
Genre: drama
Duur: 1 uur 59 min.