So long my son – dinsdag 17 december

Met de hulp van een zeer complexe flashbackstructuur en briljante vertolkingen volgt dit drie uur durende drama veertig jaar in het leven van een Chinees koppel.
Voor elke ouder is de dood van een kind het ergst denkbare wat kan gebeuren, maar waarschijnlijk is dit nergens zo erg als voor ouders in China, waar het lange tijd was toegestaan slechts één kind te krijgen.
Dit is wat Yaojun Liu en Liyun Wang begin jaren tachtig overkomt.
Het stel vlucht naar de andere kant van het land, weg van de herinneringen en de problemen.
Waar ze ooit samen in een grote fabriek werkten en omringd waren door vrienden, lijkt nu alles wat hun leven de moeite waard maakte te zijn verdwenen.
Intussen zie je de decennia langs ze heen trekken in prachtige shots.
Wang Xiaoshuai laat de empathie dat het verhaal en de personages nodig hebben langzaam groeien. Hij weigert consequent haast te maken, zowel tijdens het behandelen van de grote thema’s als met de minder belangrijke onderdelen. De tragiek krijgt de ruimte om langzaam in te werken en mede daardoor voelen de sprongen in de tijd geen moment gekunsteld of bevreemdend. Aan het eind van de film zie je geen oude mensen die ooit jonge mensen waren; het zijn nog precies dezelfde mensen, alleen jaren later. Wat daaraan bijdraagt, is de keuze dezelfde acteurs te gebruiken voor de volledige levensloop van de personages. Zo is acteur Jingchun Wang zelf in de veertig, maar speelt hij hoofdpersoon Yaojun Liu van jonge vader tot gepensioneerde met hulp van de make-up en digitale nabewerking. Hoofdrolspelers Wang Jingchun en Yong Mei werden beiden beloond met een Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn voor hun overtuigende spel.
Het is in China niet evident om films te maken die de geschiedenis, de politieke evolutie en de enorme veranderingen van het land kritisch onder de loep nemen.
’So Long, My Son’ is een prachtig maatschappijkritisch epos dat op slimme wijze de censuur wist te omzeilen.

China 2019
Regie: Wang Xiaoshuai
Acteurs: Jingchun Wang Mei, Yong Liya A,i Xi Qi Jiang, Du Cheng Xu, Jingjing Li
Genre: drama
Duur: 3 uur 5 min.