Tel Aviv on fire – dinsdag 10 december

Salam woont in Jeruzalem en moet elke dag naar de set van de Palestijnse soapserie ‘Tel Aviv On Fire’ in Ramallah, waar hij aangeworven werd als taaladviseur en productieassistent. Deze serie is niet alleen in Palestina enorm populair, maar ook in Israël. Op een dag moet Salam aan het Israëlische checkpoint bij commandant Assi verschijnen, die zijn paspoort afpakt om hem onder druk te zetten om aanpassingen te doen aan ‘Tel Aviv On Fire’. Daarmee kan Assi zijn vrouw imponeren, een enorme fan van de tv-reeks. Hoe kan het nu dat zijn vrouw zo verslingerd is aan een Palestijnse soapserie? Zelf boeit het de Israëlische officier Assi helemaal niets, die ‘antisemitische’ show over een Arabische spionne die moet kiezen tussen haar vriend of de Israëlische generaal die ze voor haar werk moet versieren.

Sameh Zoabi, zelf geboren en getogen in Iksal, een Palestijns dorpje op Israëlische grondgebied, houdt het luchtig, slalomt om politieke valkuilen, durft de humor te zien van sociaal-maatschappelijke absurditeiten, voert nieuwe problemen op als de oude net opgelost lijken, en prikt precies in de pijnpunten als het allemaal te vrolijk dreigt te worden. Aan valse romantiek, waarbij iedereen elkaar op het einde in de armen valt, doet hij niet.
Als ‘Tel Aviv on Fire’ iets aantoont, is het dat wél alles in deze regio politiek is. Alle persoonlijke perikelen zijn in deze scherpe, intelligente komedie onlosmakelijk met het Israelisch-Palestijnse conflict verbonden. Het kan dus, een komedie over het Palestijns-Israëlisch conflict die geestig is en daarnaast de serieuze realiteit van de problemen in de regio niet uit het oog verliest.
De film is pretentieloos en plezierig. Actuele toestanden in Palestina en Israël worden door een satirische bril bekeken.
Origineel en goed in elkaar gestoken.

Luxemburg, Israël, België 2018
Regie : Sameh Zoabi
Acteurs: Lubna Azabal, Maisa Abd Elhadi, Kais Nashif, Yaniv Biton…
Genre: romantische tragikomedie
Duur: 1 uur 40 min.