Un monde – dinsdag 18 januari – 16:00 en 20:15

Wanneer Nora naar het eerste leerjaar gaat, ziet ze dat haar grote broer Abel op de speelplaats wordt lastiggevallen. Terwijl haar vader wil dat ze spreekt, wil haar broer dat ze zwijgt.
Nora hoopt vooral nieuwe vrienden te maken, waardoor ze voor een verscheurende keuze staat.
Bijna iedereen heeft ooit zo’n eerste schooldag meegemaakt en herinnert zich tijdens het kijken hoe overweldigend de wereld toen voelde – al was je het misschien vergeten. Of had je het verdrongen, want tijdens ‘Un Monde’ herinner je bijvoorbeeld ook hoe intimiderend andere kinderen konden zijn puur omdat ze een paar koppen groter waren. En op zes- of zevenjarige leeftijd is dat bijna iedereen.
Film is niet alleen de kunst van wat je toont, maar ook van wat je níét in beeld brengt. Dat heeft de Belgische regisseuse Laura Wandel goed begrepen. Ze kiest er radicaal voor om alleen op haar jeugdige hoofdpersonages te focussen, letterlijk en figuurlijk. De camera blijft op hun hoogte, volwassenen lopen met hun hoofd buiten het kader – een weglating die net iets toevoegt: zo zie je namelijk meteen dat ouders en leerkrachten totaal geen zicht hebben op wat er zich tussen de kinderen afspeelt. Laura Verlinden komt als zachtaardige lerares nog het dichtst in de buurt van een vertrouwensfiguur.
Ook de locaties zijn tot het strikte minimum beperkt: de film verlaat nooit de schoolpoorten.
Dat de film je zo meesleept komt ook door het spel van de kinderen. Vooral Nora, die bijna voortdurend in beeld komt, is een revelatie. Op het moment van de opnames was ze negen jaar, iets ouder dan haar personage.
‘Un monde’ is een debuutfilm van wereldklasse, met piepjonge acteurs die uitblinken in naturel.
Deze film wordt de Belgische inzending voor de Oscars volgend jaar.

België 2021
Regie:
Laura Wandel
Acteurs: Maya Vanderbeque, Günter Duret, Karim Leklou, Laura Verlinden
Genre: drama
Duur: 1 uur 13 min.

Trailer