La civil – dinsdag 25 januari – 16:00 en 20:15

In Noord-Mexico wordt Laura, de tienerdochter van Cielo, ontvoerd. Cielo betaalt braafjes het losgeld aan de drugsmaffia, maar krijgt haar dochter niet terug. Als blijkt dat ze ook van de overheid geen hulp moet verwachten, besluit ze het recht in eigen handen te nemen.
De in Boekarest geboren en in Vlaanderen getogen regisseur oogstte in 2014 al internationaal lof met ‘Waiting for August’, een straffe docu over de kinderen die in haar geboorteland het hoofd boven water proberen te houden.
Ook voor ‘La Civil’ baseerde ze zich op echte verhalen. En dan vooral op de gesprekken met één vrouw, Miriam Rodriguez, die aan hetzelfde onrecht ten prooi viel toen haar dochter werd ontvoerd door kartelleden, er vervolgens in slaagde verschillende bendeleden achter tralies te krijgen en uiteindelijk in 2017 voor haar huis werd doodgeschoten. Wegens te gevoelige informatie is het geen documentaire maar een fictief drama geworden.
Samen met de Mexicaanse coscenarist Habacuc Antonio De Rosario herwerkte Mihai haar intensief onderzoek tot een spannend verhaal.
De Roemeense cinematograaf Marius Panduru giet het sombere drama in een bedwelmend kleurenpalet, dat tot zijn recht komt in de vele nachtscènes, op stoffige landwegen en in de belegerde woningen. Daarnaast is er ook de centrale vertolking van Arcelia Ramirez. Dankzij haar verandert Cielo van een doodsbange moeder in een verbeten onderzoekster zonder ooit overdreven of melodramatisch te worden.
‘La Civil’ kreeg zijn wereldpremière in de Un Certain Regard-sectie op het filmfestival van Cannes, waar Mihai de ‘Prix du Courage’ kreeg, omdat ze het lef had om de problematiek van kinderontvoeringen in Mexico onder de aandacht te brengen.
‘La Civil’ is een van de beste, meest respectvolle en eerlijke films over het onderwerp die je al gezien hebt.

België, Mexico, Roemenië 2021
Regie:
 Teodora Ana Mihai
Acteurs: Arcelia Ramírez, Álvaro Guerrero, Jorge A. Jimenez
Genre: drama
Duur:
2 uur 25 min.

Trailer