The quiet girl – dinsdag 19 september – 16:00 en 20:15

Ierland, 1981. Het jonge meisje  Cáit, dat van haar ouders duidelijk te verstaan krijgt dat ze een blok aan hun been is, wordt naar familie op het platteland gestuurd. Daar wordt ze liefdevol opgevangen door tante Eibhlín. Oom Seán heeft meer moeite met de aanwezigheid van het zwijgzame meisje.
Langzamerhand ontdekt Cáit dat er ook in dit huis geheimen zijn die niet uitgesproken mogen worden. Toch bloeit ze open, op haar eigen stille manier. Maar aan elke zomer komt een einde.
De film vertelt een universeel verhaal over het vinden van je eigen plek, gezien door de ogen van de jonge Cáit.
‘The Quiet Girl’ is het ingetogen en betoverende debuut van de Ierse regisseur Colm Bairéad.
De film is gebaseerd op de roman ‘Foster’ van de Ierse schrijver Claire Keegan.
Het sprookjesachtige Iers dat de personages spreken, klinkt als muziek in de oren. Maar vaker nog laat de regisseur hen simpelweg zwijgen.
Omgevingsgeluiden – de wind door het gebladerte, een tikkende klok, thee die in een kopje klatert – creëren een zachte maar levendige wereld, die ook voor de kijker als een warme thuis voelt.
‘Zij zegt enkel wat nodig is’, zegt Seán trots over zijn zwijgzame pleegdochter. ‘Waren er maar meer zoals zij’.
Hetzelfde geldt voor Colm Bairéad – waren er maar meer filmmakers zoals hij, die geen woord of scène te veel gebruiken, en je toch tot in het diepste van je ziel weten te raken.
De film ontving een Oscarnominatie voor Beste Internationale Film. Eerder was hij al de grote winnaar bij de Irish Film and Television Awards (onder andere Beste Film en Beste Regisseur).

Ierland 2022
Regie: Colm Bairéad
Cast: Catherine Clinch, Carrie Crowley, Andrew Bennett…
Genre: drama
Duur: 1 uur 35 min.
Gesproken taal: Iers-Gaelisch, Engels

Trailer