The Banshees of Inisherin – dinsdag 26 september – 16:00 en 20:15

Regisseur Martin McDonagh (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) neemt ons mee naar het fictieve Inisherin, een dun bevolkt eiland voor de Ierse kust, waar de pinten Guinness voor Pádraic immer halfvol zijn, en voor Colm steeds halfleeg. De twee zijn altijd een eigenaardig duo geweest, maar op het kleine Inisherin heb je nu eenmaal niet de luxe om kieskeurig te zijn in je vriendschappen. Toch besluit Colm van de ene dag op de andere om de banden met zijn beste maatje door te knippen. McDonagh plaatst de film rond april 1923, terwijl op het vasteland de Ierse Burgeroorlog woedt – af en toe klinken de bommen en schoten veraf op de achtergrond. Het is niet moeilijk om in de steeds verbetener strijd tussen Pádraic en Colm die broederstrijd in het klein weerspiegeld te zien.
Colin Farrell en Brendan Gleeson bewaren perfect het evenwicht tussen zwarte komedie en diepdroef drama. Pádraics nuchtere zus Siobhán biedt een deugddoend tegengewicht aan zoveel destructieve, mannelijke onverzettelijkheid.
‘The Banshees of Inisherin’ is op alle vlakken kleiner en meer ingetogen dan de vorige films van Martin McDonagh.
Ondanks die kleinschaligheid ontbreekt het de film niet aan spanning. McDonagh brouwt een intieme mystery thriller rond de vraag: wat heeft de goedbedoelende Pádraic zijn oude vriend misdaan? En zal Colm, een gepassioneerde muzikant die zijn vingers broodnodig heeft om viool te spelen, zijn gruwelijke dreigementen echt uitvoeren? De steeds ongeruster klinkende score van Carter Burwell doet alvast weinig goeds vermoeden.
De film vertelt een gevoelig, grappig en pakkend verhaal over vriendschap en wat je nalaat op de wereld. Weinig is erger dan genegeerd of aan de kant gezet worden door je vrienden.

Ierland / Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten 2022
Regie:
Martin McDonagh
Cast: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Barry Keoghan
Genre: tragikomedie
Duur: 1 uur 54 min.
Gesproken taal: Engels

Trailer