Le bleu du caftan – dinsdag 3 oktober – 16:00 en 20:15

Halim heeft samen met zijn vrouw Mina een traditionele kaftanwinkel in de medina van Salé, Marokko.
Halim is een zachtaardige, zorgzame en liefhebbende man, maar hij is ook homo, een geaardheid die hij in Marokko openbaar niet mag laten blijken. Mina is er ook niet blij om, al houdt ze te veel van hem om er een punt van te maken.
Als de sensitieve Youssef in dienst treedt, zet deze het leven van Halim en Mina op zijn kop.
Ondanks dat je de beklemming van het maatschappelijk verbod wel voelt benadert ‘The Blue Caftan’ de driehoeksverhouding als een privé-aangelegenheid: hoe gaan deze mensen, die van elkaar houden met elkaar om?
Het verhaal beslaat twee maanden: de duur van het met de hand borduren van een met gouddraad versierde kaftan, een traditioneel feestgewaad.
De acteurs spelen zeer ingetogen. Elke oogopslag zit vol subtiele verlangens en gedeelde geheimen.
Mina, vertolkt door de Belgische Lubna Azabal, beschermt met haar beslistheid Halims vakmanschap tegen de eisen van verwende klanten.
Maryam Touzani springt met haar elegante camerawerk en montage zo teder met de drie om als zij de stoffen in hun winkel door hun handen laten glijden.
Liefdevolle relaties zijn in Touzani’s wereld kwetsbaar en sensueel. Net als de totstandkoming van een kaftan vergen ze aandacht, zorg en een alert oog.
‘Le bleu du caftan’ van Maryam Touzani is een pakkende liefdesfilm.

Frankrijk, Marokko, België, Denemarken 2022
Regie:
Maryam Touzani
Cast: Lubna Azabal (Mina), Saleh Bakri (Halim), Ayoub Missioui (Youssef), e.a. | Speelduur: 124 minuten | Jaar: 2022
Genre: drama
Duur: 2 uur
Gesproken taal: Arabisch

Trailer