The Fabelmans – dinsdag 10 oktober – 16:00 en 20:15

In zijn meest persoonlijke film tot nu toe combineert Steven Spielberg op prachtige wijze het drama van een kind van gescheiden ouders met diens ontdekking van de cinema.
Sam Fabelman = Steven Spielberg. Geen personage waar hij een beetje van zichzelf in heeft gestopt, nee, dit is letterlijk een autobiografische film. De grote lijn van het plot is precies hoe Spielbergs leven als kind verliep. Het is geen sprookje, dus het is mooi dat Spielberg ons een kijkje gunt in zijn privéleven. Een huwelijk dat niet loopt, herhaaldelijk verhuizen naar een andere Amerikaanse staat omdat zijn vader een betere baan krijgt aangeboden, een flinke portie antisemitisme.
Sam Fabelman ontdekt op zeer jonge leeftijd dat hij talent heeft voor, en plezier schept in het maken van films.
Spielberg portretteert zijn moeder met al haar gebreken, maar benadrukt vooral hoe zij voor hem het pad effende om zijn eigen passies te volgen en te durven kiezen voor zijn eigen talent en geluk. Ook als daarvoor een prijs moet worden betaald. Een dikke pluim voor Michelle Williams die deze rol uitmuntend uitvoert.
Pa Fabelman is een apart figuur: net als Spielbergs echte vader iemand die aan de wieg stond van computerontwikkelingen, ontzettend intelligent maar saai.
De cinematografie van Spielbergs vaste cameraman Janusz Kaminski is strak, maar standaard. Gedraaid op film in plaats van digitaal.
Componist John Williams haalde duidelijk inspiratie uit pianomuziek die vroeger geluidloze films begeleidde.
Het tijdsbeeld van ruim zeventig jaar geleden is geheel overtuigend.
In ‘The Fabelmans’ demonstreert Steven Spielberg nog maar eens zijn filmtalent en toont hij tegelijk waar het vandaan komt.
Een diep ontroerende en verrassend wrange vertelling over familie, kiezen voor je geluk en de prijs die daarvoor betaald wordt.

Verenigde Staten 2023
Regie: Steven Spielberg
Cast: Michelle Williams, Paul Dano, Gabriel LaBelle, Seth Rogen,  Judd Hirsh …
Genre: drama
Duur: 2 uur 31 min.
Gesproken taal: Engels

Trailer