Tár – dinsdag 17 oktober – 20:15

Lydia Tár dirigeert als eerste vrouw aller tijden het Berlijns filharmonisch orkest en staat voor de mijlpaal alle symfonieën van Mahler met hen te hebben uitgevoerd nu ze aan de laatste beginnen. Eigengereid staat ze de pers te woord, terwijl er een boek over haar uitkomt.
Maar wanneer Lydia in de ban raakt van de jonge Russische muzikante Olga (gespeeld door de getalenteerde celliste Sophie Kauer), en er bezwarend nieuws naar buiten dreigt te komen, verliest de maestro stilaan haar grip: op haar emoties, op haar reputatie, en zelfs op de realiteit.
In ‘Tár’ zien we iemand die haar leven wil dirigeren zoals ze haar orkest dirigeert. Alles moet onder haar controle zijn; wat haar niet zint, moet anders; wat niet goed klinkt, moet opnieuw. Zelfs het boek dat over haar verschijnt, heeft Lydia Tár zelf geschreven.
De fantastische set- en kostuumdesign geven op subtiele wijze veel weg over de persoonlijkheid van de dirigent. Haar onberispelijke kleding en opgeruimde ruimtes zijn even veelzeggend als de neurotische trekjes van Tár, die Blanchett overigens erg sterk en subtiel speelt. Het geheel is gelikt en gecontroleerd, precies zoals de hoofdpersoon haar leven graag ziet.
Met Lydia Tár heeft regisseur/scenarist Todd Field (‘In the Bedroom’, ‘Little Children’) een onvergetelijk personage geschapen.
Cate Blanchett brengt haar op weergaloze en soms grappige wijze tot leven. Aanvankelijk windt ze ook de kijker moeiteloos om haar vinger: wanneer ze over muziek praat, hang je aan haar lippen, en wanneer haar stokje het orkest in beweging zwaait, komt het haar op je armen recht. Maar de grote krachttoer van Field is hoe hij je blik op de complexe protagonist bijna geruisloos laat verschuiven.
Deze film is een afgewogen, sterk gecomponeerd verhaal over een vrouw die alles en iedereen naar haar hand wil zetten.

Verenigde staten 2022
Regie:
Todd Field
Cast: Cate Blanchett, Noémie Merlant, Nina Hoss, Sophie Kauer, Julian Glover
Genre: drama
Duur: 2 uur 38 min.
Gesproken taal: Engels

Trailer