Empire of light – dinsdag 12 september – 15:00 en 20:15

Wij vieren 10 jaar Cinema M.

De namiddagfilm start dit keer om 15 uur.

Daarna is er een receptie voor de ingeschreven leden.

Om 20:15 start de avondfilm.

Als je niet bent ingeschreven voor de receptie kan je wel naar de filmvertoningen komen.

Tickets enkel aan de kassa te verkrijgen.

 

‘Empire of light’ speelt zich af in 1981, in een prachtige, wel wat vervallen, bioscoop aan de kust van Margate,
Hilary is een vrouw van middelbare leeftijd die lijdt aan een bipolaire stoornis. Om haar wisselende stemmingen in toom te houden, neemt ze lithium, met als resultaat dat ze niets meer voelt; totdat ze in de bioscoop waar ze werkt een nieuwe collega krijgt. Stephen heet hij en hij straalt een mix van levensvreugde en gevoeligheid uit die haar enorm aantrekt. Dus neemt Hilary een ingrijpende beslissing: ze stopt met pillen slikken. De vraag is alleen of de slinger niet naar de andere kant zal doorslaan.
Hilary is plichtbewust, met een echte toewijding aan haar werk: kaartjes verkopen, bonnetjes controleren, de zaal schoonmaken na de show.
De mensen die bij het Empire werken vormen een soort familie, met de niet zo sympathieke manager, Mr Ellis, toegewijde projectionist Norman en assistenten Neil en Janine.
De grote troef is ontegensprekelijk Olivia Colman. De manier waarop zij gestalte geeft aan Hilary is niet minder dan subliem. Waar veel andere acteurs zouden vastlopen in de details van de geestesziekte die het personage plaagt, zet Colman haar altijd in de eerste plaats neer als een geloofwaardige persoon.
Hoewel dit Sam Mendes (American beauty) zijn negende film als regisseur is, is ‘Empire of Light’ de eerste keer dat hij regisseerde met een scenario dat hij volledig zelf heeft geschreven. Hij gebruikte zijn eigen ervaringen uit zijn tienerjaren met een zieke moeder en in politiek turbulente tijden.
Mr. Ellis is geïnspireerd door het soort mannen, dat dacht dat ze mijn moeder psychologisch mochten pesten en manipuleren. Vandaag zouden we dat misbruik noemen.
De bekende cinematograaf Roger Deakins maakte de film visueel aantrekkelijk. Hij kreeg hiervoor ook een Oscarnominatie.
Het genre ‘liefdesbrief aan de films’ wordt nieuw leven ingeblazen in dit aangrijpende, prachtig geacteerde drama over liefde, leven en films.

Groot-Brittannië, VS 2023
Regie:
Sam Mendes
Cast: Olivia Colman, Micheal Ward, Colin Firth, Toby Jones…
Genre: drama
Duur:
1 uur 55 min.
Gesproken taal: Engels

Trailer