The chapel – dinsdag 5 september – 16:00 en 20:15

‘The Chapel’ vertelt het verhaal van de drieëntwintigjarige virtuoze pianiste Jennifer Rogiers die het grootste deel van haar leven met een vreselijk geheim heeft geleefd.
Wanneer ze aan de finale van de wereldberoemde Koningin Elisabeth Wedstrijd mag deelnemen, komt de herinnering aan die traumatische jeugdervaring weer naar boven.
Met de Koningin Elisabethwedstrijd heeft Dominique Deruddere een fascinerende context voor zijn film gekozen. Zoals in ‘The Chapel’ ook gezegd wordt: deze wedstrijd is wereldwijd zo vermaard dat de winnaar van deze wedstrijd verzekerd is van een levenslange carrière.
En dan is er nog dat gegeven van isolatie: de kandidaten die elk in hun eigen suite zitten te repeteren, alsof hun leven ervan afhangt.
En omdat elke kandidaat afgesneden wordt van de buitenwereld – geen smartphone, internet, radio of televisie – hebben ze alleen elkaar om mee te praten. Twaalf mensen die allen dezelfde passie delen en hetzelfde doel voor ogen hebben.
Taeke Nicolaï speelt haar eerste hoofdrol en ze doet dat uitstekend. Nicolaï is een eersteklasactrice die weliswaar vier maanden pianolessen heeft gehad ter voorbereiding van de film, maar die ons heeft doen geloven dat ze een pianiste van wereldklasse is.
Het wedstrijdgegeven en de begeestering die alle finalisten hebben is treffend in beeld gebracht door Louis Deruddere, zoon van. Hij was geknipt voor de montage van deze film, want hij heeft zelf een verleden als klassiek pianist die acht uur per dag studeerde, maar uiteindelijk zijn studies moest opgeven omdat zijn polsen het begaven.
‘The Chapel’ is een uitstekende film.

België 2022
Regie:
Dominique Deruddere
Cast:
Taeke Nicolaï, Kevin Janssens, Ruth Becquart,  Tine Reymer, Josse De Pauw, Ina Geerts, Abigail Abrahams…
Genre:
thriller, drama
Duur:
1 uur 37 min.
Gesproken taal:
Nederlands, Engels, Frans

Trailer