El Castigo – dinsdag 9 januari – 20:15

Een man en een vrouw rijden traag in een auto. ‘Zo is het wel genoeg Ana’, zegt Mateo. Ze rijden een stuk terug en dan blijkt dat ze hun zoontje Lucas voor straf uit de auto hebben gezet. Langs de weg ergens diep in de bossen. Ze bellen de politie, want ook al lieten ze Lucas maar heel even achter, hij blijkt verdwenen.
Tegenover de politie moet het verhaal dan maar worden dat de zevenjarige Lucas moest plassen. Hij houdt niet van pottenkijkers bij het ledigen van zijn blaas en dook wat dieper het bos in.
Terwijl de politie zoekt en zij bij de auto moeten wachten, komen in hun gesprekken jarenlang onuitgesproken verwijten naar boven.
Soms kan een film uiterst eenvoudig qua opzet zijn, maar een maximaal dramatisch effect genereren. Het uitgangspunt van El Castigo, (de straf), is hier een schoolvoorbeeld van.
Filmmaker Matías Bize houdt zijn setting simpel, maar de thematiek complex. Gefilmd als één lang shot weet hij met een toneelmatige setting bestaande uit slechts één locatie, een relatie en het concept ouderschap tot op het bot te fileren.
Antonia Zegers – niet voor niets een van de grootste Chileense acteurs – levert sterk spel en laat steeds meer onmacht door Ana’s pantser breken. De  strenge maar doodkalme politieagente wordt sterk gespeeld door Catalina Saavedra.
‘El castigo’ is een bijzonder effectief portret van een huwelijk en van de last die het ouderschap soms kan zijn.
De film duurt slechts vijfentachtig minuten, maar weet met een minieme hoeveelheid aan middelen een onuitwisbare indruk te maken.

Argentinië /Chili 2022
Regie: Matías Bize
Cast: Antonia Zegers, Néstor Cantillana, Catalina Saavedra …
Genre: drama
Duur: 1 uur 25 min.
Gesproken taal:  Spaans

Trailer