The lighthouse – dinsdag 24 november – 16:00 en 20:15 ???

Twee vuurtorenwachters zitten voor enkele weken vast op een eiland in New England in 1890. Een door God verlaten rotseiland. Je kan de zilte zeelucht ruiken, strijdlustige zeemeeuwen krijsen, en de regen slaat genadeloos neer.
De jonge Ephraim Winslow, wordt de nieuwe hulp voor Thomas Wake, aangezien zijn vorige hulp overleden is.
Tijdens zijn verblijf op het eiland begint Ephraim te vermoeden dat er iets niet pluis is aan Thomas, de vuurtoren en het eiland. De angst en verwarring die de man voelt, zorgen ervoor dat hij een onbetrouwbare verteller is. Doorheen de film blijf je de vraag stellen: wat is echt en wat niet?
Langzamerhand wordt de situatie in en rondom de vuurtoren steeds vreemder en verontrustender. De mannen lijken dan weer de beste vrienden te worden en dan weer elkaars vijanden.
Willem Dafoe staat er met zijn markante voorkomen om bekend het vreemde en het vervreemdende niet te schuwen. Robert Pattinson heeft die reputatie allicht nog niet, maar ook hij is steeds meer in sterke (kleinere) films te zien. Hun samenspel is werkelijk ongelooflijk goed!
De film is opgenomen met expressieve zwart-wit fotografie en is cinematografisch van de bovenste plank.
De onheilspellende, donkere tonen van componist Mark Korven versterken de groeiende paranoia.
Hoe macaber en hallucinant de vuurtoren avonturen ook zijn, Eggers voegt er ook een dosis burleske humor aan toe.
‘The lighthouse’ is een van de opmerkelijkste films van 2019 en ondanks de lovende recensies kreeg hij geen echte bioscooprelease in ons land. We kunnen hem gelukkig wel krijgen op Blue Ray. Hij komt pas volledig tot zijn recht op een groot scherm.
De film is ook een visionaire trip, over wat sociaal isolement met een mens kan doen.

Canada | USA 2019
Regie:
Robert Eggers
Acteurs: Willem Dafoe en  Robert Pattinson
Genre: psychologisch drama
Duur:
1 uur 49 min.

Trailer