1917 – dinsdag 6 oktober – 16:00 en 20:15

Sam Mendes verwerkte de WO I-herinneringen van zijn grootvader in deze opmerkelijke film.
Op het hoogtepunt van de Eerste Wereldoorlog krijgen twee jonge Britse soldaten Schofield en Blake een op het eerste gezicht onmogelijke missie toegewezen. In een race tegen de klok moeten ze vijandelijk terrein betreden en een boodschap afleveren waarmee zij een dodelijke aanval op honderden soldaten kunnen voorkomen – waaronder Blake zijn eigen broer.
Gedurende twee uur volgen we de moedige kerels tijdens hun gruwelijke tocht door een tot puin herleid gebied.
Het verhaal mag dan eenvoudig zijn, Mendes stopt zijn film vol variaties en details. Zo heeft elke sequentie een eigen ritme, belichting en dramatische boog.
Ook interessant is de casting. De gewone soldaten worden vertolkt door minder bekende acteurs, hun oversten door bekende gezichten als Colin Firth en Benedict Cumberbatch. Op die manier hoef je niet eens te weten welke rang hun personages hebben. Een bekend gezicht is sowieso een kolonel of een luitenant.
Hoofdrolspelers Dean-Charles Chapman en George MacKay geven op fijne wijze gestalte aan hun personages – soldaten van vlees en bloed, geen overdreven onverschrokken types die zo vaak opduiken in oorlogsfilms. De kameraadschap tussen de twee vormt het kloppend hart van het verhaal.
Sam Mendes en zijn director of photography Roger Deakins verbonden verschillende long takes quasi naadloos tot één doorlopende opname. Door die one shot movie-benadering geeft Mendes een nieuwe dimensie aan de oorlogsfilm. Je wordt zo echt in het verhaal gezogen.
En dan is er nog de nadrukkelijk aanwezige muziek van Thomas Newman.
De film 1917 is bij de uitreiking van de Golden Globes uitgeroepen tot Beste film in de categorie drama.
Sam Mendes kreeg ook de prijs voor Beste regisseur.

Verenigde Staten 2019
Regie: Sam Mendes
Acteurs: George MacKay, Dean-Charles Chapman, Benedict Cumberbatch, Colin Firth
Genre: oorlogsdrama
Duur: 1 uur 50 min.

Trailer