The favourite – dinsdag 3 augustus (Film in fort 4)

In ‘The favourite’ schetst Yorgos Lanthimos de machtsstrijd tussen de Hertogin van Malborough en haar jongere nicht Abigail Hill, om de favoriete hofdame van de koningin, te blijven of te worden.
Sarah heeft in feite alle macht in handen, maar Abigail weet haar positie stap voor stap te versterken.
Britten zijn altijd terughoudend geweest om hun koningin Anne (1665-1714) op de planken of het scherm op te voeren. Zo’n ziekelijke monarch als hoofd van het Britse rijk, oogt een pak minder glamoureus dan bijvoorbeeld Hendrik VIII of Elizabeth I.
Het moest dus wel een buitenlander zoals de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos (The lobster) zijn, die het aandurfde om haar in de schijnwerpers te plaatsen.
Er valt veel te lachen in ‘The Favourite’, al zijn er ook ontroerende scènes.
Olivia Colman (die intussen de ene prijs na de andere in de wacht sleepte) speelt de, met een zwakke gezondheid kampende Anne geweldig, en weet zowel haar plotselinge uitbarstingen als haar eenzaamheid te treffen. Haar koningin Anne is als de film zelf: verschrikkelijk grappig en oneindig tragisch.
Ook Rachel Weisz en Emma Stone zijn perfect als aan elkaar gewaagde familieleden.
Dat hun machtsspelletjes verregaande consequenties hebben voor de onderdanen van de koningin komt niet in hun op. Eerst zij, dan pas de anderen.
De bitse strijd tussen Abigail en Sarah legt ook bloot hoe kwetsbaar de positie van de vrouw in die tijd was. Wie geen rijke man of een gunstige positie aan het hof had, kon het wel vergeten.
Hun kleinste kantjes worden ook visueel benadrukt, met extreme breedhoeklenzen, natuurlijk licht en felle contrasten.
Wat Lanthimos in deze film doet is via een absurde, afgeschermde omgeving het menselijk tekort onderzoeken.

Ierland, Engeland 2018
Regie: Yorgos Lanthimos
Acteurs: Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Stone
Genre: historische film, drama, absurde komedie
Duur: 1 uur 59 min.