If Beale Street could talk – dinsdag 10 augustus (Film in fort 4)

‘If Beale Street Could Talk’ is gebaseerd op de gelijknamige roman van James Baldwin en gaat over de onvoorwaardelijke, grenzeloze liefde tussen de 19-jarige winkelbediende Tish en de 22-jarige beeldhouwer Fonny, die samen opgroeiden in Harlem (New York) in de jaren 70.
Net wanneer zij zwanger is van hun zoontje, en ze samen aan hun leven willen beginnen, wordt Fonny ten onrechte, beschuldigd van verkrachting.
Tish en haar familie beginnen aan een moedig gevecht tegen een systeem dat ontworpen lijkt om Afro-Amerikanen te doen struikelen, en ze voor lange tijd achter de tralies te houden.
De film is een vurige aanklacht tegen onderdrukking en racisme, maar door zijn bedwelmende schoonheid en zachtheid tegelijk ook een uiterst gevoelige ode aan de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Zelden bracht iemand donkere huid zo mooi in beeld.
Door de aandacht en liefde waarmee hij de personages neerzet, countert de regisseur de woorden van Tish, die zegt: “De meesten van ons kregen te horen dat we niets waard waren, en alles om ons heen bewees dat.” De zwarte personages, en bij uitbreiding de hele zwarte gemeenschap, zijn de liefde van het publiek meer dan waard, lijkt de regisseur met deze film te zeggen.
Barry Jenkins is een estheet. Een visuele verhalenverteller. Zijn camerastijl met onscherpe en verzadigde kleuren doet denken aan de eerste kleurenfoto’s van Amerikaanse straatfotografen, zoals Saul Leiter.
Het lichtspel werkt ook de retrosfeer van de jaren 70 in de hand. Al staan daar vooral de mooie garderobekeuzes voor garant.
Moonlight-regisseur Barry Jenkins vertaalde James Baldwin’s roman over het effect van racisme op een jong Afro-Amerikaans koppel naar een bloedmooi filmgedicht.

USA 2018
Regisseur: Barry Jenkins
Acteurs: KiKi Layne, Stephan James, Regina King, Teyonah Parris
Genre: drama
Duur: 1 uur 57 min.