Madres paralelas – dinsdag 22 maart – 20:15

Janis, een fotografe, wil het verleden van haar familie en dorp eren. In haar ouderlijk dorp werd namelijk een massagraf ontdekt met slachtoffers van de dictatuur van Franco in Spanje. Alleen moet Janis zelf iemand vinden die het graf wil blootleggen en  het project mee wil ondersteunen. Ze contacteert een bevriende archeoloog en dat klikt opnieuw meteen.
Negen maanden later ontmoet Janis, de jonge Ana op de verlosafdeling. Ze zijn allebei onverwacht zwanger en alleenstaand, maar Janis is er blijer mee dan Ana. Janis probeert haar moed in te spreken, en na de geboortes van hun baby’s spreken ze af om contact te houden. Beide vrouwen zijn meteen dol op hun baby.
Almodóvar toont zowel de moeilijke als mooie aspecten van moeder worden en voegt aan hun verhaal nog een paar ethische dilemma’s toe. Vriendschap tussen vrouwen is vaak zo belangrijk in iemands leven, en er zijn maar weinig dingen die daar verandering in kunnen brengen.
Penélope Cruz en Milena Smit hebben een verrassende chemie, maar Cruz is degene naar wie je gebiologeerd blijft kijken. Haar ongelofelijke naturel komt bij dit personage heel mooi tot zijn recht. Het is een eerder ingetogen maar memorabele vertolking. Ze werd dan ook bekroond op het filmfestival van Venetië en is nu al in de running voor een Oscar.
Het is een meesterlijk melodrama dat ook dient als een metafoor voor de Spaanse samenleving sinds de Burgeroorlog van tachtig jaar geleden: een samenleving waarin mannen afwezig zijn en vrouwen op elkaar moeten terugvallen.
Almodóvar, een halve schilder, verschaft ook veel kijkplezier met zijn onnavolgbare stijl. Met zijn esthetische vernuft, zijn oog voor schoonheid, zijn spel met primaire kleuren en de uitgekiende belichting.

Spanje 2020
Regie:
Pedro Almodóvar
Acteurs: Penélope Cruz, Aitana Sánchez, GijónMilena Smit
Genre:
drama
Duur: 2 uur
Gesproken taal: Spaans

Trailer