Joker – dinsdag 27 juli (Film in fort 4)

De film ‘Joker’ draait om de iconische aartsvijand van Batman en is een origineel op zichzelf staand verhaal. Dus ook voor niet-Batmanfans!
De regisseur Todd Philips zet een portret neer van Arthur Fleck, een man die door de maatschappij wordt genegeerd.
De film start meteen met een close-up.
Arthur brengt zijn make-up aan om als uitzendclown denigrerende klusjes uit te voeren. Bijna de hele film lang blijft de camera ingezoomd op hoofdvertolker Joaquin Phoenix. Zo word je makkelijk meegezogen in het trieste leven van Arthur. In zijn donker appartementje woont hij samen met zijn dementerende moeder, overtuigend en breekbaar gespeeld door Frances Conroy (Six Feet Under).
Na zijn zielig baantje keert Arthur elke dag terug naar zijn trieste thuissituatie door de gure straten van Gotham. Deze stad is geïnspireerd op een New York uit 1981. De kloof tussen arm en rijk in de stad speelt op de achtergrond als een tikkende tijdbom. Het is een stad waar armoede en onrust heerst, een gitzwarte blik op onze hedendaagse maatschappij.
Beetje bij beetje krijg je meer inzicht in Arthurs leven en denken. Zijn psychiatrische achtergrond en huidige stoornissen houden hem tegen om connecties te leggen met anderen. Zijn enig echte contact is met de sociale werker die hem wekelijks opvolgt. Zij geeft Arthur de medicatie die hem, samen met zijn droom om een grote stand-upcomedian te worden, overeind moet houden. Wanneer het sociale programma wordt afgeschaft wegens budgetbesparingen zien we Arthur geleidelijk aan verder afzakken.
Je ziet Joaquin Phoenix alle emoties van het menselijke spectrum bovenhalen. Hij springt van euforisch naar depressief onder het lachen heen. De rol is op zijn lijf geschreven en dat mag je letterlijk nemen. Hij is hiervoor 20 kg afgevallen. Het maakt hem niet alleen mentaal, maar ook fysiek breekbaar en ziekelijk.
Naast een meeslepend verhaal en een opmerkelijke acteerprestatie kan je ook genieten van de geweldige muziekkeuze, die naadloos bij de sfeer van elke scène past.

Verenigde Staten, Canada 2019
Regie : Todd Phillips
Acteurs: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz
Genre: thriller, drama
Duur: 2 uur