Parasite – dinsdag 20 juli (Film in fort 4)

‘Parasite’ begint als een sociaal drama, waarin een kansarm gezin probeert te ontsnappen aan zijn miezerige bestaan in een vochtig kelderappartementje, door steeds dieper te infiltreren in het leven van een steenrijke familie.
Door een gelukkig toeval mag de jonge Ki-woo bijles gaan geven aan de dochter des huizes, voor een bijzonder aantrekkelijk loon.
Dat smaakt naar meer: wat als Ki-woo’s zus nu ook eens bij het rijke gezin aan de slag kon?
Bong Joon-ho trakteert ons op een geslepen rollenspel van misleiding en verleiding. Het is genieten van de genadeloze gewiekstheid waarmee de hoofdpersonages hun slachtoffers om de tuin leiden.
Maar telkens wanneer je als kijker stilaan denkt te weten waar het zal eindigen, neemt het verhaal weer een compleet nieuwe wending.
Het ritme van de vertelling zit zo goed dat je als toeschouwer pas na de eindgeneriek stilstaat bij de symboliek, de metaforen en vooral de gelaagdheid van de film.
Onder het spektakel gaat een dieperliggende waarheid schuil: de harde realiteit van armoede en werkloosheid, de wanhoop en het gebrek aan eigenwaarde die ermee gepaard gaan.
Het visuele en vertelkundige meesterschap van regisseur Bong Joon-Ho is indrukwekkend. Werkelijk elk detail, van een perzik tot een steen met magische krachten, heeft zijn nut.
De fotografie is eveneens magnifiek.
Dit is zonder enige twijfel een zeer onweerstaanbare ‘Gouden Palm’ winnaar en Oscarwinnaar!

Zuid Korea 2019
Regie: Bong Joon-Ho
Acteurs: Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong
Genre: thriller, drama, sociale satire, komedie
Duur: 2 uur 12 min.