The father – dinsdag 23 november – 16:00 en 20:15

Er is iets raars aan de hand in het Londense appartement van de tachtigjarige Anthony. Die lege plek aan de muur, daar hing toch een schilderij, gemaakt door zijn dochter Lucy? De gang lijkt wel smaller te worden. De inrichting van de keuken is zomaar veranderd. Wie naar ‘The Father’ kijkt, deelt Anthony’s twijfel.
Met opzet zorgt de Franse toneelschrijver en –regisseur Florian Zeller, die met deze film zijn speelfilmdebuut maakt, voor een gevoel van desoriëntatie. En van claustrofobie: hij beperkt zijn locaties tot de binnenruimtes waar Anthony leeft, alleen of met zijn dochter Anne, die belast is met de zorg voor haar charmante, vaak ook lastige oude vader. Samen met de ervaren auteur Christopher Hampton (Dangerous Liaisons, Atonement) bewerkte Zeller zijn eigen toneelstuk ‘Le père’, tot een filmscenario. Dat zit bijzonder knap in elkaar.
Het beste is om de film te ondergaan zonder al te veel kennis over de constructie; hoe minder je van tevoren weet, des te sterker het effect. Het volstaat om te melden dat Zeller een uitstekende manier heeft gevonden om Anthony’s toenemende verwardheid te laten zien.
De 83-jarige Anthony Hopkins die zijn fenomenale rol terecht bekroond zag met een Oscar was waarschijnlijk nooit beter dan in ‘The Father’. Zijn Anthony is zoveel meer dan een verwarde geest: steeds blijven, door de toenemende vertwijfeling heen, de vele facetten van zijn karakter zichtbaar. Een blik of een woord is genoeg om de complexe vader-dochterrelatie van geschiedenis te voorzien.
Olivia Colman is sterk als altijd, in een subtiele rol die haar vooral vraagt te reageren.
‘The Father’ is een aangrijpend en respectvol verslag van dementie.

Engeland Frankrijk 2020
Regie:
Florian Zeller
Acteurs:
Anthony Hopkins, Olivia Colman, Olivia Williams, Rufus Sewell, Imogen Poots.
Genre: drama
Duur: 1 uur 37 min.

Trailer