Little woman – dinsdag 16 november 14 uur (Vrije tijd Mortsel!) en 20:15 uur

De roman ‘Little Women’ van Louisa May Alcott prikkelt al ruim honderd jaar lang, de fantasie van filmmakers.
Het verhaal, dat draait om vier zussen die hun artistieke talenten proberen te ontplooien ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog, werd dus al verschillende malen verfilmd.
Na het sterk ontvangen ‘Lady Bird’ levert regisseur Greta Gerwig weer een feministische krachttoer af, die bruist van de levenslust.
Ze koos voor een niet-chronologische vertelling, waardoor haar versie persoonlijker en moderner overkomt dan die van haar voorgangers.
Vader March bevindt zich aan het front, waardoor de vrouwen thuis hun plan moeten trekken.
De vrijgevochten Jo, is het centrale personage dat regelmatig in de clinch gaat met haar jongere zus Amy.
Jo’s favoriete zus is de jongste, de zachte Beth en haar tegenpool is de oudste, de meegaande Meg.
Maar hoeveel talenten en ambities ze ook hebben (schrijven, schilderen, musiceren, acteren), de samenleving dirigeert ze richting huwelijk, moederschap en huishouden.
Jo, de energiekste van het viertal, jaagt wel haar dromen na.
Vooral de acteerprestaties van Saoirse Ronan en Florence Pugh – beiden genomineerd voor een Oscar – blijven in het geheugen hangen. Ook Meryl Streep is hilarisch als de steenrijke tante, die maar weinig begrip kan opbrengen voor moderne opvattingen.
Verantwoordelijk voor de schitterende kledij in de film is kostuumdesigner Jacqueline Durran.
Elke zus kreeg een kleurenpalet toegewezen: Jo draagt rood en indigo,  Amy lichtblauw, Meg groen en lavendel en Beth roze.
Het zijn de kleuren van de boekjes die de meisjes in het begin van de roman krijgen van hun mama. Het is een van de redenen waarom de film een Oscar won voor de kostuums.
Hoewel het verhaal zich afspeelt in de negentiende eeuw, voelt ‘Little Women’ verrassend eigentijds aan.

USA  2019
Regie:
Greta Gerwig
Acteurs: Saoirse Ronan, Florence Pugh, Emma Watson, Eliza Scanlen, Laura Dern, Meryl Streep, Timothée Chalamet en Louis Garrel
Genre: drama
Duur:
2 uur 15 min.

Trailer