Onoda – dinsdag 9 november – 20:15

De jonge Hiroo Onoda, opgeleid als inlichtingenofficier, wordt vanuit Japan in 1944 naar een eiland in de Filipijnen gestuurd, vlak voor de Amerikaanse landing.
Op Lubang is zijn taak een guerrillaoorlog te voeren tot de terugkeer van de Japanse troepen. De bevelen die hij meekrijgt, staan haaks op de officiële lijn: pleeg geen zelfmoord, houd de missie voor ogen en geef vooral nooit op. Voor het Keizerrijk is de oorlog echter bijna ten einde, voor de plichtsgetrouwe Onoda, die weigert te geloven dat zijn taak erop zit, eindigt deze pas 10.000 nachten later.
De Franse regisseur Arthur Harari neemt uitvoerig de tijd om dit waargebeurde verhaal na te vertellen en om een opzichzelfstaande realiteit op te bouwen. Hij maakt de interessante keuze om het wat onwerkelijke verhaal vrij mild en zakelijk in beeld te brengen. Vergeleken met de grote filmklassiekers waarin mannen in de jungle hun grip op de werkelijkheid verliezen is het relaas van Onoda soms ronduit aandoenlijk.
Karakters ontwikkelen zich, waarbij je met name de volhardende Hiroo ziet transformeren van jongen naar man.
Je krijgt een geweldig verhaal voorgeschoteld, waarin je, tevens door de duur van de film en de prachtige natuurbeelden, helemaal in kunt meegaan.
Je kan in de film ook een vorm van politieke satire zien: ‘Onoda’ laat zien wat er gebeurt als geloof in de eigen waarheid te lang onweersproken blijft.
‘Onoda – 10 000 Nights in the Jungle’ is echt een pareltje van een film.

Voetnoot:

Bij zijn terugkeer in 1974 in Japan werd Onoda als een held ontvangen. Veel landgenoten zagen hem als een patriot die de Japanse eer tot het uiterste had verdedigd. In 2014 overleed hij op 91-jarige leeftijd in Tokio.

Frankrijk / Japan / Duitsland / België / Italië / Cambodja 2021
Regie:
Arthur Harari
Acteurs: Yuya Endo, Yūya Matsuura en Shinsuke Kato
Genre: drama / oorlog
Duur: 2 uur 47 min.

Trailer