Muidhond – dinsdag 30 november – 20:15

Patrice Toye debuteerde met ‘Rosie’ in 1998.  Later volgde ‘(N)iemand’ en ‘Little black spiders’.
Met ‘Muidhond’, een film over een jongeman met een pedofiele natuur maakt ze het zichzelf niet gemakkelijk. Zij  wil de pedofiel tonen als mens.
Jonathan, een zachtaardige jongeman, wordt bij gebrek aan bewijs vrijgelaten uit de gevangenis.
Hij keert terug naar zijn moeder, die in een klein huis bij de duinen woont. Jonathan wil het verleden vergeten en neemt zich stellig voor een ander, beter mens te worden. Maar ook al houdt hij zich strikt aan de regels, zijn goede intenties worden al snel op de proef gesteld.
De film baseert zich op Inge Schilperoords’ bekroonde debuutroman uit 2015 met dezelfde titel. Zij had als forensisch psychologe een tijdlang gewerkt met een pedoseksueel. Vervolgens had ze zich aan de schrijftafel gezet en was ze in zijn hoofd gekropen.
Uit een interview met Patrice Toye:
Terwijl ik het boek las, kreeg ik tot mijn eigen verbazing empathie voor hem. Zonder al te veel sentimentaliteit of goedpraterij liet de schrijfster je onder zijn huid kruipen. Terwijl dat toch iets is waar wij allemaal spontaan voor terugdeinzen. Sinds de zaak-Dutroux had het onderwerp pedofilie bij mij, ook omdat ik mama ben, altijd een heel bepaald idee opgeroepen. Ik ging beseffen dat ik er al die tijd te stereotiep naar had gekeken.’
Wat maakt het zo omstreden om het over pedofilie te hebben?
Het gaat om onze kinderen, ons hoogste goed. Aan hen mag niet geraakt worden – helemaal terecht natuurlijk. Toch denk ik dat het beter zou zijn als we het er met iets meer voorzichtigheid en openheid over kunnen hebben. Zonder goed te praten, welteverstaan. Voor een potentiële dader kan het misschien de deur openzetten om hulp te zoeken. Nu durft niemand zijn mond open te doen.

Het was vast niet evident om een jonge acteur te vinden die zich aan de rol wilde wagen?
‘Ik heb lang gezocht tot ik de juiste persoon had gevonden. Dat was nadat iemand me had gewezen op ‘Passée l’aube’, een Franse kortfilm uit 2017 waar Tijmen in meespeelt. Ik was enorm onder de indruk van hem. De dag erop hebben we afgesproken, in die nacht had hij de roman al gelezen. We hebben toen een gesprek gevoerd waaruit ik meteen wist dat we op dezelfde lijn zaten. “Laat mij maar gaan waar het pijn doet”, zei hij me. “Ik stem liever tot nadenken dat op safe te spelen.” Tijmen is een heel dapper iemand.’

België 2019
Regie
: Patrice Toye
Acteurs: Tijmen Govaerts, Line Pillet, Greet Verstraete, Ina Geerts, Dominique Van Malder…
Genre
:drama
Duur: 1 uur 30 min.

Trailer