Son-mother – dinsdag 5 oktober – 20:15

 

In dit Iraanse drama komt een jonge weduwe voor een dilemma te staan. Ze heeft een huwelijksaanzoek gekregen van de buschauffeur.
Met hem trouwen zou een einde van haar financiële problemen betekenen én dan is ze als alleenstaande moeder verzekerd van bescherming.
Er is alleen één voorwaarde: haar 12-jarige zoon Amir mag dan niet langer bij haar wonen. De buschauffeur heeft al een puberdochter, en die kan volgens de tradities geen huis delen met een jonge jongen.
Het stelt Leila voor een hartverscheurende keuze.
In het tweede deel van de film komt Mohammadi’s boodschap echt binnen. Op het moment dat Leila’s mogelijkheden uitgeput zijn, schakelt het perspectief om naar dat van haar 12-jarige zoon.
De jonge Mahan Nasiri speelt meesterlijk. Hij is het type kind-acteur waaraan de ogen blijven kleven, al zegt hij niets.
Hij maakt invoelbaar welke emotionele tol en welke offers het systeem eist.
De film voert een urgent familiedrama op, waarin de zaken niet mooier of simpeler worden voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn.
‘Son-Mother is fraai gefilmd’, in een grauwe wereld met veel blauw. Regisseuse én activiste Mahnaz Mohammadi kwam in haar geboorteland Iran al verschillende malen in de cel terecht. De reden: het maken van documentaires over vrouwenrechten.
Dat Mohammadi zich desondanks niet zomaar de mond laat snoeren is niet alleen ontzettend dapper, maar ook noodzakelijk.
Met ‘Son-Mother’, haar speelfilmdebuut, opent ze nu de aanval op een verstikkend, patriarchaal systeem.

Iran / Tsjechië 2019
Regie:
Mahnaz Mohammadi
Acteurs: Raha Khodayari en Mahan Nasiri
Genre: drama
Duur: 1 uur 42 min.

Trailer