Promising young women – donderdag 14 oktober – 16:00 en 20:15

Het begint onschuldig genoeg. Een jonge man, op stap met collega’s, ziet op vrijdagavond in de nachtclub een eenzame, dronken vrouw.
Hij offert zich wel op, zegt hij tegen zijn vrienden, om te zorgen dat ze veilig thuiskomt. Aardige vent, al blijkt hij de dronkenschap van Cassie op te vatten als een uitnodiging.
Cassie heeft zo haar eigen methode om mannen de ogen te openen. Het is haar manier om wraak te nemen namens haar beste vriendin, die het slachtoffer werd van verkrachting op een studentenfeestje.
Carey Mulligan speelt fantastisch de ontspoorde Cassandra. Het is niet altijd meteen duidelijk waarom ze bepaalde dingen doet.
Juist dat, zorgt ervoor dat je op het puntje van je stoel zit.
Carey Mulligan laat perfect zien wanneer haar personage de touwtjes in handen heeft, en wanneer ze de controle kwijt is. Hoewel Cassandra een duister personage is, heeft ze ook een kwetsbaarheid die bijna hartverscheurend is om naar te kijken.
Debuterende cineaste Emerald Fennell, scenariste van tweede seizoen ‘Killing Eve’ en als actrice vooral bekend als Camilla in ‘The Crown’, profileert zich meteen als een filmmaker die er staat en die wat te vertellen heeft.
Daarbij voelde ze de tijdgeest goed aan: het verhaal zat al in haar hoofd voordat de #MeToo-beweging opkwam.
‘Promising Young Woman’ mag zich dan vermomd hebben als een wraakfilm, de film stelt ook iets anders aan de orde: de onmacht van slachtoffers van seksueel geweld, het verdriet en de woede.
De film werd luchtiger gemaakt door de popnummers en de soundtrack is perfect, om het onheilspellende gevoel dat je de hele tijd achtervolgt nog meer kracht bij te zetten.
Met zijn suikerzoete stilering, ziet de film er ook fantastisch uit.
Het is een ijzersterke, intense film met een goed doordacht plot en een verrassende twist tegen het einde.

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten 2020
Regie: Emerald Fennell
Acteurs: Carey Mulligan, Bo Burnham en Alison Brie
Genre: misdaad/ drama/ tragikomedie
Duur: 1 uur 53 min.

Trailer