Nomadland – dinsdag 19 oktober – 16:00 en 20:15

Eerder gaf Chloé Zhao de western een nieuwe impuls met ‘The Rider’, over een gewonde rodeo-cowboy.
‘Nomadland’ is een bewerking van Jessica Bruders gelijknamige non-fictieboek uit 2017, dat in kaart bracht hoe steeds meer oudere Amerikanen onder de armoedegrens, met een busje door het land trekken. In de film volgen we Fern op haar roadtrip.
Omdat haar man overleden is, is er niets meer dat haar nog bindt aan haar in verval geraakte omgeving. Ze verruilt haar huis voor een omgebouwd bestelbusje en kiest voor een nomadisch bestaan op zoek naar werk.
De film levert een bijzonder authentiek beeld op van het leven langs de weg, mede omdat de andere nomaden die ze treft, gespeeld worden door niet-professionele acteurs.
Tegenwoordig gaan de nomaden niet meer aan de slag in de landbouw zoals de seizoensarbeiders vroeger, maar staan ze rond de feestdagen in uitpuilende distributiecentra van Amazon orders te pikken.
Ondanks alles proberen de nomaden een gevoel van trots te vinden in het leven dat ze nu leiden
Het is een trage film die tijd besteed aan karakterontwikkeling, intieme conversaties en uiteindelijk gaat over het accepteren en loslaten van het verleden om zo verder te kunnen met je leven.
Een plot heeft Nomadland amper: het is vooral Ferns zoektocht naar wat het leven de moeite waard maakt.
Frances McDormand stelt nooit teleurstel met haar acteerprestatie. (ze won ook de Oscar voor beste actrice).
Ook schitterend gefilmd tegen het decor van overweldigende, onherbergzame landschappen, met eindeloos besneeuwde vlakten, ruige bergen en een rotsachtige woestijn.
Het noodlot van Amerika zag er nog nooit zo mooi uit.
De film kreeg de Gouden Leeuw kreeg op het festival van Venetië.

Verenigde Staten  2020
Regie: Chloé Zhao
Acteurs: Frances McDormand, David Strathairn, Linda May
Genre: drama
Duur: 1 uur 47 min.

Trailer