Drunk – dinsdag 26 oktober – 16:00 en 20:15

De Deense regisseur Thomas Vinterberg heeft vooral naam gemaakt met de drama’s ‘Festen’ en ‘Jagten’. Na een persoonlijke tragedie, keert hij terug naar het tragikomische genre. ‘Drunk’ heeft het over zin hebben om ten volle te leven. De immer geweldige Mads Mikkelsen incarneert Martin, een leraar geschiedenis die op alle vlakken vastzit. Hij geeft les op automatische piloot en leeft eerder naast zijn vrouw.
Ook zijn drie dierbaarste vrienden en collega’s voelen zich niet goed in hun vel. Een van hen raakt gefascineerd door de theorie van de Noorse psychiater Finn Skårderud die stelt dat de hoeveelheid alcohol in ons bloed net iets te laag is. Een lichte verhoging – 0,05 procent om exact te zijn –zou ons gelukkiger maken. De vier vrienden besluiten om het op een experimenteren te zetten, wat leidt tot zowel hilarische als dramatische toestanden.
Een vergoelijking van alcoholisme hoef je, hoewel wijn, bier, wodka en whisky rijkelijk vloeien, echter niet te verwachten.
‘Drunk’ is bovenal een heildronk op het leven.
Bovendien is de humor in de film geslaagd en gepast.
Wat een heel brede en simplistische komedie had kunnen opleveren, wordt in handen van Vinterberg en zijn Kollektivet-scenarist Tobias Lindholm een melancholische studie van een midlifecrisis. Ze vellen in feite geen oordeel over het alcoholgebruik. De borrels functioneren in eerste instantie als opkikker, maar gaandeweg ook als wake-upcall.
De film is opnieuw kunde van de bovenste planken door de Deense cineast.
Het is een onderhoudende publieksfilm geworden, met een prachtige, levenswijze boodschap, en met ontroerende vertolkingen.

Denemarken 2020
Regie:
Thomas Vinterberg
Acteurs: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Maria Bonnevie, Lars Ranthe, Susse Wold, Magnus Millang, Helene Reingaard Neumann,…
Genre: tragikomedie
Duur:
1 uur 57 min.

Trailer