Petite maman – dinsdag 28 september – 20:15

 

Bijna twee jaar na het magnifieke ‘Portrait de la jeune fille en feu’ verrast Céline Sciamma ons met ‘Petite maman’, haar eigen, fragiele versie van de tijdreisfilm, waarin een meisje de kinderversie van haar moeder ontmoet.
Céline Sciamma verspilt geen tijd aan uitleg over hoe die ontmoeting tot stand komt. Het gebeurt gewoon en wij accepteren dat. Het past uitstekend bij de kinderlijke blik op de wereld die de film consequent kiest.
Want voor Nelly is er zo veel in de wereld dat onverklaarbaar of niet te vatten is. De recente dood van haar oma, om maar iets te noemen.
Voor haar is de ontmoeting met haar jonge moeder niet iets raadselachtigs of iets dat uitleg behoeft; het is gewoon iets wat ze meemaakt.
Joséphine Sanz als Nelly en Gabrielle Sanz als Marion spelen heel naturel de achtjarige kinderen.
De film zit vol met prachtige, intieme, kleine observaties over kind-zijn en ouder-zijn, over wie er eigenlijk voor wie zorgt.
Het is een universele film over verdriet, eenzaamheid, rouwverwerking, afscheid.
En een opvallend bescheiden film, opgenomen tijdens de lockdown met een kleine cast en crew. Maar de uitwerking is groots.
In een persconferentie tijdens het filmfestival van Berlijn, vertelde Céline Sciamma dat ze haar films steeds meer probeert te zien als een gesprek met het publiek, in plaats van een monoloog die zij afsteekt.
In dit opzet is ze met ‘Petite maman’ uitermate goed geslaagd, want het is een film die nog lang na blijft zinderen in de gedachten en het gemoed van de kijker.

Frankrijk 2021
Regie:
Céline Sciamma
Acteurs:
Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz, Stéphane Varupenne, Nina Meurisse en Margo Abascal
Genre:
Drama
Duur:
1 u 12 min.

Trailer