Quo vadis, Aida? – dinsdag 14 december – 16:00 en 20:15

Nieuwsbericht: Het Srebrenica-drama “Quo vadis, Aida?” is bekroond met drie European Film Awards: voor beste film,  voor beste regisseur (Jasmila Zbanic) en beste vrouwelijke hoofdrol (Jasna Duricic).

Aida is een vertaalster voor de VN in het kleine stadje Srebrenica.
Als het Servische leger de stad overneemt, is haar familie één van de duizenden burgers die onderdak zoeken in het VN-kamp onder leiding van de Nederlandse majoor Franken en daar gaat zowat alles fout wat er diplomatiek mogelijk is.
De man en de zonen van Aida bevinden zich in de massa, maar ze worden niet toegelaten tot de overvolle basis. Wanhopig zoekt Aida naar een manier om hen in veiligheid te brengen.
Als kijker sleurt ‘Quo Vadis, Aïda’ je meteen in zijn verhaal, een verhaal van verontwaardiging & schaamte, omdat we als westerling de feiten kennen, maar te naïef waren om te geloven dat concentratiekampen & massa-executies niet meer van deze tijd waren.
Tot nu toe was de Bosnische Jasmila Zbanić een relatief onbekende regisseur. Ze werd in 1974 in Sarajevo geboren, als kind van moslimouders. Haar achtergrond en de geschiedenis van haar geboorteland vormen een inspiratiebron voor de documentaires en speelfilms die ze maakt.
De film is gebaseerd op ware gebeurtenissen, maar sommige scènes en dialogen zijn gefictionaliseerd. Een gewaagde en moedige keuze van de regisseur om op deze manier fictie en feiten met elkaar te verweven, maar het is een beslissing die zeer goed uitpakt.
De Nederlandse VN-commandant Thom Karremans wordt prachtig neergezet door de Vlaamse acteur Johan Heldenbergh.
Tot slot nog even vermelden dat ook de cinematografie van topniveau is. ‘Quo vadis, Aida?’ werd terecht genomineerd voor een Oscar.

Bosnië-Herzegovina 2020
Regie:
Jasmila Žbanić
Acteurs: Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh
Genre: historisch drama
Duur: 1 uur 41 min.

Trailer